Din ce în ce mai multe cupluri întâmpină probleme de fertilitate atunci când îşi doresc să aibă un copil. Printre cauzele care duc la infertilitate se numără şi obstrucţia trompelor uterine. În acest caz, există o singură metodă de tratament: fertilizarea in vitro.

Dacă în trecut se considera că trompele obstruate înurma unor procese inflamatorii pot fi repermeabilizate direct prin intervenţii chirurgicale, astăzi se consideră că orice intervenţie chirurgicală asupra trompei, de restabilire a continuităţii ei sau a permeabilităţii, este sortită eşecului, potrivit managerului Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu. Din acest motiv patologia inflamatorie a trompei, care este cauză de infertilitate, are o singură recomandare de tratament: fertilizarea in vitro.

„În această situaţie lucrurile sunt relativ simple ca şi conduită. Orice obstrucţie tubară necesită fertilizare in vitro. Foarte rar se recurge la tentativa de permeabilizare a trompelor pe cale endoscopică, procedeu care nu este standardizat şi pentru care nu există şanse reale. Fertilizarea in vitro în acest caz reprezintă opţiunea cea mai importantă pentru care pacienta trebuie să opteze cât mai repede. Pentru a realiza acest lucru trebuie să se verifice obstrucţia tubară pe cale laparoscopică sau printr-o radiografie care poartă numele de histerosalpingografie. Ori de câte ori se pune în evidenţă o obstrucţie tubară reală indicaţia de fertilizare in vitro este prima şi singura soluţie. Limita de vârstă este legată de procesul de fertilizare in vitro. Există nişte reglementări etice în sensul că se poate face fertilizare in vitro şi postmenopauzal. Dar s-a constatat că nu este corect să se procedeze aşa şi s-au creat comisii etice ale medicilor care au dat nişte recomandări standard ca fertilizarea in vitro să nu se facă peste 40 de ani. Iar asta pentru că nu sunt condiţiile bune pentru a putea avea o sarcină cu succes, plus că există şi o anumită patologie a femeii de peste 40 de ani, care poate să devină manifestă pregnant în cursul unei sarcini. Când vorbim de fertilizare in vitro până la 40 de ani vorbim de fertilizare in vitro în principal cu ovocitele proprii ale pacientei. Există şi situaţii rezonabile, tot în această categorie de vârstă, când se recurge la donarea de ovocite. Nu este etic cel puţin în momentul de faţă şi nu există nici o unanimitate de vedere în lume să se facă fertilizare in vitro post menopauzal cu donare de ovocite la vârste care să depăşească 45 – 50 sau 60 de ani”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu.

SănătateaTV.ro