Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe femei. În ceea ce priveşte tratamentul, acesta depinde de cauza care a produs infertilitatea. Dacă în anumite situaţii, tratamentul recomandat este cel medicamentos, în alte circumstanţe, cum ar fi infertilitatea de cauză uterină, tratamentul poate consta în intervenţii chirurgicale sau în metode de reproducere asistată.

Cauza uterină este adesea implicată în infertilitate. Mai exact, există unele malformaţii congenitale ale uterului care nu permit dezvoltarea sarcinii decât în primele săptămâni sau în primul trimestru. După această perioadă intervine avortul  din cauză că anomaliile cavităţii uterine nu permit dezvoltarea sarcinii.

„Una dintre aceste tipuri de anomalii este aşa numitul uter septat sau uterul subseptat. Este un fel de perete care separă incomplet cavitatea uterină în două jumătăţi, nepermiţând sarcinii să se dezvolte, să se extindă. Sau, în unele cazuri, placenta se inserează pe septul uterin, iar avortul se produce ca urmare a inserţiei pe o structură lipsită de vascularizaţie. Septul uterin este rezecat sau este secţionat pe cale endoscopică şi fertilitatea revine la normal. Alte cauze de infertilitate pot fi reprezentate de fibroamele uterine, care se pot de asemenea rezeca sau extirpa pe cale endoscopică, când ele se dezvoltă în cavitatea uterină. Sunt situaţii în care fibroamele uterine nu se dezvoltă în cavitatea uterină, ci în peretele uterului. În aceste situaţii e bine să se ştie că aceste fibroame nu interferă cu infertilitatea şi sarcina poate fi păstrată, pacientele chiar fiind încurajate să rămână însărcinate şi să îşi urmărească sarcina. Deci în cazul fibroamelor cu situare în peretele cavităţii uterine, dar fără a evolua în cavitate, nu se recomandă tratamentul chirurgical de extirpare a acestor fibroame considerând că ele, post-operator, pot să genereze mai multe complicaţii care reduc şansele de fertilitate în viitor”, a declarat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti.

SănătateaTV.ro