Trei noi scheme de tratament fără interferon pentru pacienții cu hepatită cronică virală C vor fi disponibile de la 1 septembrie 2018 – cu o lună înainte de data stabilită inițial, anunță un comunicat oficial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La începutul lunii august, CNAS anunțase că a finalizat și încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripție medicală (HG 720/2008 cu modificările și completările ulterioare).

Astăzi, Guvernul a decis introducerea acestor tratamente pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, ceea ce face posibilă începerea noii etape de tratament cu o lună înainte de data preconizată inițial. Astfel, de la 1 septembrie, 13.000 de pacienți cu hepatită cronică virală C vor intra în noua etapă de tratament fără interferon. Printre aceștia se numără 12.100 de pacienți cu fibroză F1, F2, F3, F4 (ciroză compensată), 750 de pacienți cu fibroză F4 și ciroză decompensată, 100 de pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă (indiferent de gradul de fibroză) și 50 de pacienți cu transplant hepatic și de alte organe (indiferent de gradul de fibroză). Este pentru prima dată când medicii gastroenterologi și infecționiști vor avea acces la trei variante de tratament, putând oferi o soluție personalizată pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvată și durata tratamentului (între 8 și 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant în funcție de starea clinică și particularitățile fiecărui caz.

De la an la an, tot mai mulți pacienți români cu hepatită cronică virală C sunt incluși în programe naționale de tratament fără interferon. Astfel, conform unui comunicat de presă emis de CNAS, „în 2015-2016 au fost tratați 5.860 de pacienți cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienți eligibili, pentru ca cea mai recentă etapă să vizeze 13.000 de pacienți eligibili, dar cu un spectru mai larg - fibroză tip F1–F4”.

Odată cu creșterea numărului de pacienți eligibili, față de precedentele etape de tratament fără interferon a crescut și numărul de centre pentru tratarea acestor pacienți. Luna aceasta, CNAS a anunțat deschiderea a două noi centre pentru inițierea și monitorizarea tratamentelor interferon free, la Pitești și Bacău. Astfel, în prezent, în țară există 13 astfel de centre.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.