Trei pacienți cu paralizie de membre inferioare, care urmau să-și petreacă viața într-un scaun cu rotile, au reușit să meargă din nou cu ajutorul electrostimulării nervilor spinali, se arată într-un articol publicat în revista Nature.

Aceste rezultate pun bazele unei schimbări importante de paradigmă și de mentalitate în ceea ce privește potențialul de recuperare al pacienților cu leziuni motorii ale măduvei spinării. Până în prezent, se credea că pacienții cu leziuni motorii ale măduvei spinării nu pot fi reabilitați sau recuperați decât în primele șase luni de la accident. După acest timp, se considera că sechelele erau permanente.

Principiile pe baza cărora se face reabilitarea sunt detaliate într-un articol științific publicat în revista Nature Neuroscience.

 

Electrostimularea nervilor spinali ajută recuperarea mersului

 

Însă o echipă de cercetători din Elveția, de la École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), condusă de Grégoire Courtine, a demonstrat că pacienții paralizați pot recupera capacitatea de a merge chiar și la mulți ani de la accident, cu ajutorul impulsurilor primite de la un dispozitiv de electrostimulare implantat la nivelul leziunii. Toți cei trei pacienți incluși în studiu suferiseră accidente care îi lăsaseră paralizați de la brâu în jos în urmă cu mai mult de patru ani.

În cazul unei leziuni severe ale măduvei spinării, centrii nervoși superiori sunt efectiv deconectați de circuitul nervos spinal mai jos de locul leziunii. Rezultatul este paralizia. Electrostimularea nervilor spinali și-a dovedit potențialul terapeutic în aceste cazuri. Echipa de cercetători din Elveția a folosit generatoare de pulsuri electrice implantabile, controlate în timp real prin tehnologie wireless. Impulsurile electrice primite de stimulator au fost sincronizate prin exerciții repetate cu intenția de mișcare a pacientului. Odată ajustate intensitatea și frecvența impulsurilor, progresele au fost rapide și evidente: în doar câteva zile de la inițierea terapiei, cei trei pacienți paralizați au reușit să pășească pe o bandă de mers. Apoi, să meargă pe pământ, ajustându-și dimensiunea pașilor.

La finalul sesiunii de recuperare, cei trei pacienți paralizați puteau merge pe bandă până la o oră cu ajutorul electrostimulării. Însă cercetătorii elevețieni au observat că recuperarea mișcărilor voluntare nu era conđiționată de electrostimulare, doar îmbunătățită considerabil de aceasta. Astfel, pacienții paralizați și-au recuperat capacitatea de a mișca voluntar membrele paralizate în urma programului intensiv de recuperare electroasistată.

 

Viitor luminos pentru medicina de recuperare

 

Astfel, cercetătorii au demonstrat că rețelele neuronale aflate mai jos de nivelul leziunii pot fi activate chiar și după instalarea paraliziei. Conexiunea cu centrul nervos superior nu este tăiată complet și irecuperabil în cazul unei leziuni severe a măduvei spinării. Printr-un program intensiv de recuperare, asistată de noile tehnologii medicale, între nervii cranieni și cei din măduva spinării se pot restabili conexiunile pierdute în urma leziunii. Mai important, electrostimularea directă a nervilor spinali ajută la activarea unor mecanisme de neuroplasticitate, care pot „repara” efectiv conexiunile nervoase întrerupte în urma unui accident.

Datorită progreselor uriașe înregistrate în ultimii ani de medicina de recuperare și de tehnologia medicală, pacienții paralizați pot spera la un viitor în care să-și recupereze funcția motorie. „În  tratamentul leziunilor măduvei spinării, avem în față un viitor luminos”, încheie dr. Chet Mortiz un articol editorial care însoțește cel mai recent număr al revistei Nature, în care a fost publicat articolul în care se detaliază realizările grupului de cercetători elvețieni în acest domeniu.

Ultimul update: 6 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.