„Sanguinity” – o aplicație pentru gestionarea eficientă a bazei de donatori de sânge, „Baby Steps” – aplicație complexă ce explică etapele de dezvoltare din viaţa copilului şi oferă ghidare cu privire la vizitele la medic și calendarul de vaccinare, „MedNet” – aplicație unică de protecţie a datelor private ale pacienţilor - sunt cele trei proiecte câștigătoare în cadrul evenimentului Hacking Health, primul hackathon din România pe teme de sănătate, se arată într-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției SănătateaTV.ro.

Potrivit organizatorilor evenimentului, proiectele prezentate au ca scop îmbunătățirea vieților pacienților și eficientizarea sistemului de sănătate.

 Cu ajutorul aplicației „Sanguinity” centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatorii deja înregistrați, spun dezvoltatorii acesteia.

„Ideea a pornit din interiorul echipei de la nenumăratele situaţii de urgenţă legate de lipsa donatorilor de sânge. Cu ajutorul acestei aplicaţii, centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatori, care sunt deja înregistraţi, şi fluxul acestora. Prin intermediul notificărilor transmise de aplicaţie, donatorii vor avea posibilitatea să se prezinte la centre într-un interval orar care este potrivit disponibilităţii lor. Astfel, potenţialul de a mobiliza donatorii recurenţi şi cei ocazionali este crescut, iar situaţiile în care anumite intervenţii medicale nu pot fi realizate din cauza lipsei unei grupe de sânge, vor fi reduse cât mai mult”, declară membrii echipei, citați în comunicatul de presă.

Aplicația „BabySteps” vine în întâmpinarea părinților care caută informații din surse avizate, privind dezvoltarea și îngrijirea medicală a copiilor.

„Prin acest proiect am dorit să venim în întâmpinarea tuturor părinţilor, care sunt în căutarea de sfaturi şi informaţii specializate, din surse avizate, care să le permită monitorizarea etapelor de dezvoltare şi a controalelor medicale periodice necesare copiilor. Participarea la hackathon este cel mai important moment pentru noi în dezvoltarea acestui produs, deoarece ne-am putut valida ideea cu ajutorul specialiştilor de aici”, explică membrii echipei cu acelaşi nume.

Aplicația MedNet răspunde nevoilor de protecție a datelor pacienților, spun dezvoltatorii acesteia.

„Aplicaţia MedNet are la bază tehnologia Blockchain şi răspunde nevoii de protecţie a datelor private ale pacienţilor, în contextul intrării în vigoare a unui nou set de reglementări europene în 2018. Proiectul nostru are la bază doi ani de documentare pentru înţelegerea tehnologiei şi pentru identificarea celei mai bune aplicabilităţi la sistemul medical din România”, au declarat reprezentanţii echipei.

Hacking Health Hackathon, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală și de Sud-Est, a avut loc în perioada 28-29 octombrie 2017, la Tech Hub București. Timp de două zile, aproximativ 100 de participanți au dezvoltat platforme digitale inovatoare ce au potențialul de a contribui la prevenția și educația în sănătate, creșterea accesului la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, precum și la dezvoltarea sistemului de sănătate din România. Cele trei echipe câștigătoare vor primi finanțări în valoare totală de 15.000 dolari, se arată în comunicatul de presă. 

SănătateaTV.ro