Majoritatea medicilor de familie din țară au semnat acte adiționale de prelungire a contractelor-cadru pe care le au cu casele județene de asigurări de sănătate. Astfel, medicii vor putea asigura în continuare consultații gratuite, dar și trimiteri și rețete pentru pacienții lor. Însă, reprezentanții Societății Naţionale de Medicină Familiei spun că protestul medicilor de familie va continua sub alte forme.

„Trebuie să ne întâlnim cu toți colegii, reprezentanții din toate județele, atât ai Societății, cât și ai Federației, ca să facem o analiză a situației așa cum a fost, și a problemelor care s-au desfășurat, și să vedem în momentul acesta pe ce promisiuni ne bazăm, și ce anume din ceea ce am discutat până în acest moment se rezolvă, pentru că noi am primit niște promisiuni cu niște termene care n-au putut fi respectate din motive legislative. Pentru că, de exemplu, nu era bugetul votat sau anumite modificări de ordine și de hotărâri de guvern durează până când apar în Monitorul Oficial, deci în funcție de aceste termene vor fi și măsurile pe care le vom lua noi mai departe. Noul contract începe în aprilie 2018 și până atunci ar trebui ca toate aceste lucruri pe care le-am discutat deja să se întâmple astfel încât să începem să avem un capital de încredere că problemele se pot rezolva”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familie,  pentru SănătateaTV.ro.

Pe de altă parte, situația cabinetelor medicilor de familie va intra în normalitate în următoarea perioadă.

„Contractele merg mai departe, medicii încep să lucreze cu casa de asigurări. Durează puțin perioada de contractare, pentru că nu e ca și cum ai face un act adițional și ți se dă accesul în sistemul informatic imediat, deci este foarte probabil să mai dureze o zi sau două până când toți pacienții vor primi rețete și bilete de trimitere și vor lucra în regim compensat”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Majoritatea medicilor de familie din țară au semnat acte adiționale de prelungire a contractelor cu casele de asigurări până în 4 ianuarie. Ultimii medici de familie rămași fără contracte semnate au fost cei din județele Satu Mare, Hunedoara, Alba, Călărași și Ilfov, dar și aceștia au depus contractele în cursul zilei de luni.

„În acest moment, pentru că până astăzi (n.r. luni) au existat și colegi care au rămas fără contract, astăzi (n.r. luni) au fost depuse în județul Satu Mare 134 de contracte, în Hunedoara 147, 71 contracte la Alba, 5 contracte la Călărași și unul la Ilfov. În momentul în care au fost depuse aceste contracte urmează procedura de contractare de tip contract nou în care trebuie să depunem din nou toate documentele și toate actele”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Singura problemă cu semnarea contractelor cu CNAS este în județul Călărași, unde nu a fost acceptată prelungirea contractului.

„Medicii din Călărași trebuie să intre din nou în perioada de contractare și să înceapă să-și înscrie din nou pe liste pacienții pe care îi au pe liste de 20 de ani. E ca și cum ai lua-o de la capăt ca tânăr medic în momentul  în care vrei să-ți deschizi o listă. Asta înseamnă că o perioadă listele lor vor fi mai mici vor câștga mult mai puțin decât până acum și după aceea când vor ajunge la limita necesară vor putea face contract nou probabil  la 1 aprilie. Dar rămâne de văzut dacă până la urmă Casa de Asigurări Călărași își va menține acest punct de vedere unic în țară sau va proceda exact ca și celelalte case”, a arătat dr. Sandra Alexiu.  

SănătateaTV.ro