Specialiştii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Targu Mureş, coordonaţi de doctorul Horaţiu Suciu, au efectuat primul transplant cardiac din acest an din Romania, beneficiar fiind un barbat de 40 de ani, in stare critica.
“in cursul acestei dupa-amieze am efectuat o intervenţie de transplant cardiac unui pacient in varsta de 40 de ani, aflat in evidenţa clinicii noastre de peste un an, in stare clinica extrem de grava şi care a avut şansa unui cord salvator, care a provenit de la un donator in varsta de 15 ani declarat in moarte cerebrala la Spitalul Judeţean din Iaşi, un cord tanar, un cord foarte bun, care a salvat o viaţa. Ca intotdeauna, gandurile noastre merg spre familia donatorului, care, practic, era un copil, şi imi dau seama prin ce trec, poate o uşoara alinare este ca inima copilului continua sa bata şi va bate mult timp speram noi, pentru ca intervenţia a fost o reuşita şi ne bucuram de acest succes. Speram sa fie doar startul unei revigorari in activitatea de transplant, in special in cea de transplant cardiac, care, din pacate, nu se ridica la nivelul pe care ni l-am dori, cel puţin la numarul de intervenţii. Anul trecut s-au efectuat şase transplanturi cardiace, dar acesta este un semn ca 2020 va fi un an mai bun, care va trebui sa fie dublat de eforturi mai mari din partea organizatorilor de sanatate, care sa finanţeze şi sa sprijine aceasta activitate mult mai bine ca pana acum”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.
Medicul a spus ca acest cord tanar s-a dovedit a fi rezistent şi nu a ridicat nicio problema, rezistand foarte bine şi la perioada lunga de ischemie care s-a scurs de la prelevare la transplant.
“Dupa cum a pornit şi dupa cum se comporta, ne da speranţa ca va fi o reuşita. Timpul a fost destul de lung, a fost un efort extraordinar al MAI şi al SMURD, care au asigurat un transport mixt, din ce am inţeles, celelalte organe – ficatul s-a transplantat la Iaşi, plamanii, rinichii, la Bucureşti. A ajunge acest cord la Targu Mureş a fost un efort deosebit, asta pot sa subliniez, elicopterul a putut sa zboare doar pana intr-o locaţie din judeţul Harghita, de unde a venit cu ajutorul Ambulanţei SMURD şi cu sprijinul Poliţiei, sa ajunga cat mai repede, fiindca timpul este preţios. A ajuns dupa doua ore şi jumatate şi ne-am incadrat intr-un timp care ne da speranţe şi şanse pentru rezultatul acesta. Este primul transplant din acest an”, a afirmat dr. Suciu.
Acesta a precizat ca sunt multe probleme in domeniul transplantului care ţin mai mult de organizare şi de dorinţa de a face schimbari.
“Poate ca e un pic cam dificil de modificat o serie de reglementari, ma refer la finanţarea care este un pic cam mica pentru un transplant cardiac şi pentru care ne zbatem de multa vreme sa creasca in cuantum şi aceşti bani pe ce pot fi cheltuiţi, pentru ca acest tip de finanţare este reglementat din anul 2005-2006, de cand s-au introdus numeroase medicamente pe care nu putem sa le achiziţionam din banii de transplant şi aici sunt lucruri care pot fi imbunataţite. in rest, problema transplantului este una care depinde de mai multe verigi”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu.