Un ingredient folosit în mai multe suplimente alimentare ar putea provoca avorturi sau afecta dezvoltarea fetală. Este avertismentul transmis de US Food and Drug Administration (FDA), organismul ce reglementează vânzarea medicamentelor și suplimentelor în Statele Unite.

Vinpocetina, un compus de sinteză vândut ca atare sau combinat cu alte ingrediente, este prezentat, de obicei, ca ajutând la creșterea capacității de învățare, a nivelului de energie și chiar la scăderea în greutate. În unele țări, substanța este folosită în afecțiuni neurologice, oftalmologice și ORL.

În prospectele suplimentelor alimentare, vinpocetina este prezentată uneori drept "extract de Vinca minor" (saschiu - n.red.), deși nu este un ingredient natural.

 

Efectele vinpocetinei asupra gravidei și fătului

 

Vinpocetina a dus la o scădere a greutății fătului și a crescut riscul unui avort, au arătat teste pe animale.

Mai mult decât atât, nivelurile de vinpocetină măsurate în sângele animalelor folosite în experimente sunt similare cu cele măsurate în sângele persoanelor după o singură doză de vinpocetină.

Analizele au arătat că, într-un număr mare de produse, concentrația reală de vinpocetină este diferită de cea trecută pe etichetă. Aceasta poate duce la doze mai mari decât este recomandat, atrag atenția autoritățile americane, citate de CNN.

Concluziile apar într-un raport al Programului Național de Toxicologie din Statele Unite.

"Aceste concluzii sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât produsele care conţin vinpocetină sunt disponibile pe scară largă şi se adresează şi femeilor aflate la vârsta la care pot avea copii. Din acest motiv le sfătuim pe femeile însărcinate şi pe cele aflate la vârsta la care pot rămâne însărcinate să nu ia vinpocetină", conform comunicatului dat publicităţii de FDA.

În paralel, autoritățile le cer producătorilor să reevalueze etichetele produselor cu vinpocetină, pentru a se asigura “că includ avertismente privind folosirea de către femeile însărcinate sau de către femeile care ar putea rămâne însărcinate”.

 

Suplimentele alimentare în Statele Unite

 

Mai mult de jumătate dintre amercani iau regulat cel puțin un supliment alimentar, potrivit FDA.

La începutul acestui an, autoritățile au anunțat că vor înăspri reglementările pentru suplimentele alimentare, inclusiv prin introducerea unui instrument nou – Lista consultativă privind ingredientele suplimentelor alimentare. Aceasta va permite alertarea mai rapidă a populației privind eventuale ingrediente ilegale.

FDA le recomandă americanilor să consulte această listă înainte de a cumpăra orice supliment alimentar.

Ultimul update: 6 iunie 2019

SănătateaTV.ro