Un ingredient folosit in mai multe suplimente alimentare ar putea provoca avorturi sau afecta dezvoltarea fetala. Este avertismentul transmis de US Food and Drug Administration (FDA), organismul ce reglementeaza vanzarea medicamentelor si suplimentelor in Statele Unite.

Vinpocetina, un compus de sinteza vandut ca atare sau combinat cu alte ingrediente, este prezentat, de obicei, ca ajutand la cresterea capacitatii de invatare, a nivelului de energie si chiar la scaderea in greutate. in unele tari, substanta este folosita in afectiuni neurologice, oftalmologice si ORL.

in prospectele suplimentelor alimentare, vinpocetina este prezentata uneori drept “extract de Vinca minor” (saschiu – n.red.), desi nu este un ingredient natural.

 

Efectele vinpocetinei asupra gravidei si fatului

 

Vinpocetina a dus la o scadere a greutatii fatului si a crescut riscul unui avort, au aratat teste pe animale.

Mai mult decat atat, nivelurile de vinpocetina masurate in sangele animalelor folosite in experimente sunt similare cu cele masurate in sangele persoanelor dupa o singura doza de vinpocetina.

Analizele au aratat ca, intr-un numar mare de produse, concentratia reala de vinpocetina este diferita de cea trecuta pe eticheta. Aceasta poate duce la doze mai mari decat este recomandat, atrag atentia autoritatile americane, citate de CNN.

Concluziile apar intr-un raport al Programului National de Toxicologie din Statele Unite.

“Aceste concluzii sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat produsele care conţin vinpocetina sunt disponibile pe scara larga şi se adreseaza şi femeilor aflate la varsta la care pot avea copii. Din acest motiv le sfatuim pe femeile insarcinate şi pe cele aflate la varsta la care pot ramane insarcinate sa nu ia vinpocetina”, conform comunicatului dat publicitaţii de FDA.

in paralel, autoritatile le cer producatorilor sa reevalueze etichetele produselor cu vinpocetina, pentru a se asigura “ca includ avertismente privind folosirea de catre femeile insarcinate sau de catre femeile care ar putea ramane insarcinate”.

 

Suplimentele alimentare in Statele Unite

 

Mai mult de jumatate dintre amercani iau regulat cel putin un supliment alimentar, potrivit FDA.

La inceputul acestui an, autoritatile au anuntat ca vor inaspri reglementarile pentru suplimentele alimentare, inclusiv prin introducerea unui instrument nou – Lista consultativa privind ingredientele suplimentelor alimentare. Aceasta va permite alertarea mai rapida a populatiei privind eventuale ingrediente ilegale.

FDA le recomanda americanilor sa consulte aceasta lista inainte de a cumpara orice supliment alimentar.