Un medicament care atacă direct celule caneroase, ribociclib, combinat cu terapia hormonală standard, a crescut semnificativ speranța de viață a pacientelor premenopauză care suferă de cancer de sân în stadiu avansat. Aceasta este concluzia unui studiu clinic internațional, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinincă.  

Studiul a fost realizat pe 672 de femei cu vârsta sub 59 de ani. 70% dintre femeile cărora le-a fost administrat ribociclib în combinație cu terapia hormonală au supraviețuit peste 42 de luni. În comparație, numai 46% dintre femeile care au primit terapie hormonală și placebo au trăit mai mult de trei ani și jumătate.

Potrivit cercetătorilor citați de CNN, aceste cifre corespund unui risc de deces cu 29% mai mic în cazul pacientelor care au primit terapie combinată.

Printre cele mai comune reacții adverse ale ribociclib sunt o scădere a numărului de leucocite, ceea ce poate duce la infecții.

 

Un studiu unic

 

Studiul este primul care arată un beneficiu semnificativ în supraviețuirea femeilor aflate în premenopauză care suferă de cancer HER 2 pozitiv, potrivit autorului principal al studiului, dr. Sara Hurvitz, directoarea Programului de Cercetare Clinică pentru Cancerul Mamar din cadrul UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center.

“Acest studiu a fost unic pentru că vizează femeile mai tinere, care nu au trecut prin menopauză”, a explicat ea. “Acesta este un grup important, deoarece cancerul mamar în stadiu avansat este principala cauză a deceselor de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani”, a adăugat Hurvitz.

Femeile care au primit ribociclib au trăit, în medie, 23,8 luni fără ca boala să progreseze, față de 13 luni în cazul femeilor care au primit placebo.

“Este extraordinar să vedem că prelungim viața cuiva, nu numai perioada de timp în care boala este controlată. Foarte puține teste arată o îmbunătățire a supraviețuirii. De aceea aceste date sunt fenomenale”, a subliniat Hurvitz.

“Cancerul avansat la femei premenopauză poate fi foarte agresiv. Este important și încurajator să vedem o terapie țintită care crește semnificativ rata de supraviețuire pentru femeile mai tinere care suferă de această boală”, a afirmat Dr. Harold Burstein, de la Dana-Farber Cancer Institute. El nu a fost implicat în cercetare.

 

Cancerul de sân în cifre

 

Pe plan global, cancerul de sân provoacă cel mai mare număr de decese de cancer în rândul femeilor, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Numai anul acesta se estimează că 627.000 de femei au murit de cancer mamar în lume, adică 15% din totalul deceselor de cancer în rândul femeilor.

În România, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer mamar în anul 2017 a fost de 6.362.

Peste 80% dintre cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată, stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. Doar în maxim 20 % dintre cazurile de cancer de sân – cancer de sân precoce – tratamentul poate obține vindecarea.

Ultimul update: 3 iunie 2019

SănătateaTV.ro