Unii dintre cei mai importanți lideri din diabetologia românească vin la finalul săptămânii la Suceava, unde Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) organizează prima ediție din 2019 a Cursului SRDNBM.

Cursul SRDNBM se adresează medicilor diabetologi, dar și medicilor de familie, cardiologilor, neurologilor, nefrologilor, medicilor interniști, endocrinologi, oftalmologi și chirurgi, a explicat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Pe larg despre complicațiile diabetului

 

Tema generală a acestei ediție a cursului SRDNBM este „Diabetul zaharat și complicațiile lui – ucigașii silențioși ai omenirii". Organizatorii au dorit să tragă astfel un semnal de alarmă cu privire la implicațiile extinse pe care le are diabetului asupra sănătății, prin prisma complicațiilor severe pe care le poate cauza.

Printre tematicile care vor fi prezentate se numără:

             Prevenția primară a diabetului zaharat tip 2

             Riscul cardiovascular la pacienții cu diabet

             Noi abordări terapeutice în boala renală diabetică

             Managementul neuropatiei diabetice

             Rolul podiatriei în îngrijirea neuropatiei diabetice

             Tratamentul endovascular al piciorului persoanei cu diabet zaharat

             Educația terapeutică în diabetul zaharat

 

În România, prevalența diabetului este peste media globală

 

Conform datelor epidemiologice, diabetul afectează în România aproximativ 11,6% din populația adultă. În zona de Nord-Est a României, zonă din care face parte și Suceava, prevalența cazurilor de diabet este chiar și mai mare – de 12,38%. Asta face ca prevalența acestei boli la noi în țară să fie semnificativ peste media globală, care este de 8,8%.

„Această ediție a Cursului SRDNBM aduce în prim-plan noutățile în managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaționale, cu un focus pe complicațiile asociate, cele care transformă diabetul într-una dintre principalele cauze de mortalitate, la nivel global. În județul Suceava, diabetul este abordat multidisciplinar, avem și un important cabinet pentru piciorul diabetic și am convingerea că informațiile prezentate în cadrul cursului vor fi de real interes pentru practica clinică a participanților", a declarat dr. Gabriela Crețeanu, șeful Centrului Județean Antidiabetic Suceava și coordonatorul local al acestei ediții a cursului SRDNBM.

Ultimul update: 22 februarie 2019

SănătateaTV.ro