Food and Drug Administration a aprobat un nou medicament produs de Roche, împreună cu testul de diagnostic, pentru tratamentul melanomului cauzat genetic. Medicamentul este primul şi, momentan, singurul tratament personalizat pentru melanomul metastatic, cu mutaţia genetică BRAF V600E pozitivă.  Astfel, conceptul de medicină personalizată a fost transformată în realitate.

Medicamentul se adresează numai acelor pacienţi care suferă de această formă de cancer al pielii cauzată genetic. Mutaţia genetică poate fi stabilită cu ajutorul unor teste specifice, puse la dispoziţie de Roche. Această mutaţie genetică se înregistrează în aproximativ jumătate din cazurile de melanom şi în aproximativ 8% din formele de cancer cu tumori solide.

Potrivit dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic din Bucureşti, “aprobarea FDA pentru acest nou medicament reprezintă un pas înainte major în personalizarea tratamentului melanomului metastatic, o boală devastatoare pentru care, până în acest an, existau opţiuni de tratament limitate”.

Medicamentul va fi disponibil în Statele Unite în două săptămâni de la aprobare. De asemenea au fost depuse cereri de aprobare pentru acest medicament în Uniunea Europeană, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, India, Mexic şi Canada.  

Diagnosticat precoce, melanomul este, în general, o boală vindecabilă. Cu toate acestea, atunci când se răspândeşte în alte părţi ale corpului devine cea mai agresivă şi mortală formă a cancerului de piele. O persoană cu melanom metastatic are de obicei, în medie, o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, măsurată în luni.

SănătateaTV.ro