Avem telefoane și ceasuri inteligente. De ce nu am proiecta și un plasture inteligent? Aceasta este ideea de la care a pornit un grup de ingineri de la Universitatea Tufts, din Statele Unite ale Americii, în încercarea de a explora diferite utilizări practice ale dispozitivelor electronice miniaturizate.

Prototipul noului plasture inteligent include senzori de temperatură și de pH tipăriți direct pe suprafața acestuia, care monitorizează riscul de infectare și gradul de inflamație. În funcție de informațiile primite de la senzori, un microprocesor atașat eliberează, la momentul optim, medicamentul cu care plasturele este impregnat. De asemenea, plasturele inteligent poate trimite informații medicului și/sau pacientului printr-o aplicație, direct pe telefonul mobil, contribuind la monitorizarea rănii și a stadiului de vindecare.

Plasturele inteligent a fost proiectat pentru a fi de ajutor persoanelor care suferă de răni greu vindecabile. Un exemplu ar fi ulcerațiile piciorului, o complicație frecventă în cazul pacienților cu diabet zaharat. Ulcerațiile piciorului afectează milioane de pacienți cu diabet. Nedispensarizate corect, acestea se pot infecta și pot duce la complicații severe, ce afectează drastic mobilitatea și pot duce la amputații. O altă posibilă utilizare ar fi în cazul arsurilor sau altor răni greu vindecabile.

Proiectul cercetătorilor din Boston a fost finanțat parțial de NIH (National Institutes of Health). Plasturele și-a dovedit eficiența în studiile inițiale și urmează să fie testat în continuare, pentru a-și dovedi utilitatea în teste clinice, pe animale, apoi pe subiecți umani.

Inginerii care au proiectat plasturele inteligent afirmă ca acesta nu este foarte scump. Senzorii electronici sunt imprimați pe un leucoplast flexibil printr-o tehnică similară serigrafiei. Microprocesorul care controlează eliberarea substanței medicamentoase este mai scump, însă acesta nu ar trebui înlocuit de fiecare dată, putând fi conectat la un nou plasture.

Dispozitivele electronice flexibile, miniaturizate, pot avea o gamă largă de aplicații practice în medicină. Echipa de ingineri care a proiectat plasturele spune că un dispozitiv similar ar putea fi folosit pentru monitorizarea glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, eliberând insulină la nevoie – o variantă mai portabilă și, poate, mai ieftină, a unei pompe de insulină.

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro