În perioada 22-23 martie, la București, are loc Forumul Național de Gineco-Oncologie, o conferință medicală și științifică care aduce în prim-plan problematica afecțiunilor din sfera gineco-oncologică în România.

Mai mult de jumătate din numărul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din România în 2018 au fost cancere din sfera ginecologică, conform datelor prezentate în cadrul raportului Globocan de anul trecut. Cancerele ginecologice includ: cancerul la sân, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul de corp uterin, cancerul vulvar și cancerul vaginal.

 

Mortalitate ridicată în România datorită depistării în stadii avansate

 

Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% din numărul total de cazuri de cancer diagnosticate, în total 9.629 de cazuri. Cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% din numărul de cazuri de cancer diagnosticate în anul trecut, în total 3.308 cazuri.

Aceste două forme de cancer sunt asociate și cu o mortalitate ridicată în țara noastră. Conform aceleiași statistici Globocan, aproape un sfert din totalul deceselor prin cancer la femeile din România în 2018 a fost cauzat de cancerele de sân și de col uterin. Este o cifră îngrijorătoare în contextul în care, depistate precoce, aceste cancere au rate de supraviețuire foarte ridicate: peste 90% conform Asociației Americane de Cancer.

„În România, mii de femei mor în fiecare an în urma cancerului de col uterin și a cancerului la sân din cauză că ajung prea târziu la medic, când boală este deja într-un stadiu avansat, când apar metastaze. Sunt boli care pot fi depistate precoce, datorită screeningului, și care au rezultate foarte bune din punct de vedere terapeutic, atunci când tratamentul este inițiat la timp. Pentru a schimba această realitate dureroasă este nevoie ca problematica afecțiunilor gineco-oncologice să fie abordată pe mai multe niveluri” a explicat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonator științific al Forumului Național de Gineco-Oncologie și director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

 

Importanța screeningului pentru aceste tipuri de cancer

 

Screeningul pentru aceste forme de cancer este esențial pentru depistarea precoce, în stadii incipiente, a bolii. Diagnosticul precoce este asociat cu opțiuni terapeutice mai multe, șanse mult mai mari de supraviețuire și o calitate a vieții mai bună.

În cadrul manifestării științifice organizate de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică s-a discutat identificarea unor strategii eficiente în combaterea cancerelor ginecologice. Aceste strategii ar trebui să înglobeze atât componenta de educație pentru sănătate, în scopul prevenției, cât și abordarea medicală a acestor forme de cancer.

Parteneri instituționali:  Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Oncologie Iași.

Parteneri/sponsori Principali: AstraZeneca, MSD

Parteneri/sponsori Aur: Roche

Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.

Ultimul update: 2 aprilie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.