Cancerul de prostată ar putea fi depistat mai ușor cu un simplu test de urină. Testul este în curs de dezvoltare în acest moment dar, conform noilor cercetări ale Universității East Anglia și ale Spitalului Universitar Norfolk și Norwich, acesta ar putea utiliza pur și simplu probe de urină colectate acasă.

Cel mai recent studiu al oamenilor de știință britanici arată că testul „PUR” (riscul urinar de prostată) ar putea fi efectuat pe eșantioane colectate la domiciliu, astfel încât bărbații să nu mai fie nevoiți să meargă la o clinică pentru a oferi o probă de urină - sau pentru a fi supuși unui examen rectal deloc confortabil.

Acesta este un pas important înainte, deoarece prima urinare a zilei oferă niveluri de biomarker de la prostată care sunt mult mai mari și mai consistente. Iar echipa de cercetare speră că introducerea „Kit-ului de colectare la domiciliu” ar putea revoluționa diagnosticul bolii.

"Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbații din Marea Britanie. De obicei, se dezvoltă lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament. Cu toate acestea, medicii se zbat să găsească un mod de a prezice tumorile care vor deveni agresive, ceea ce face dificil să decidă tratamentul pentru mulți bărbați”, a declarat dr. Jeremy Clark, cercetător principal la Școala Medicală Norwich UEA.

„Cele mai utilizate teste pentru cancerul de prostată includ teste de sânge, o examinarecunoscută sub numele de examen rectal digital (DRE), scanare RMN sau biopsie. Noi am dezvoltat testul „PUR” (riscul urinar de prostată), care analizează expresia genelor în probele de urină și oferă informații vitale pentru a stabili dacă un cancer este agresiv sau „cu risc scăzut”, a mai spus el.

"Deoarece prostata produce secreție constant, colectarea de urină de la prima urinare a bărbaților înseamnă că nivelurile de biomarker de la prostată sunt mult mai mari și mai consistente, deci aceasta este o îmbunătățire foarte bună. Să fii capabil să furnizezi pur și simplu o probă de urină de acasă pentru analiză ar putea revoluționa cu adevărat diagnosticarea”, susține dr. Jeremy Clark.

“Asta ar însemna că bărbații ar scăpa de examenul digital rectal, deci ar fi mult mai puțin stresant pentru ei și ar duce la testarea mult mai multor pacienți”, a mai declarat Clark.

Echipa de cercetare a folosit, în timpul studiului, 14 bărbați, cărora le-a dat „Kit-uri de colectare la domiciliu” și instrucțiuni de folosire. Aceștia au comparat rezultatele mostrelor colectate la domiciliu, luate la prima oră a dimineții, cu probe colectate după o examinare rectală digitală.

"Am descoperit că probele de urină luate acasă au arătat biomarkerii pentru cancerul de prostată mult mai clar decât în ​​urma unui examen rectal. Iar feedback-ul participanților a arătat că testul la domiciliu era de preferat. Folosirea „Kit-ului de colectare la domiciliu” ar putea revoluționa, în viitor, modul în care cei aflați sub „supraveghere activă” sunt monitorizați pentru evoluția bolii, aceștia fiind nevoiți doar să meargă la clinică pentru un rezultat urinar pozitiv. Acest lucru este în contrast cu situația actuală în care bărbații sunt chemați la clinică la fiecare 6-12 luni pentru biopsii dureroase și scumpe. Deoarece testul „PUR” (riscul urinar de prostată) prezice cu exactitate cancerul de prostată agresiv și prevede dacă pacienții vor necesita un tratament cu până la cinci ani mai devreme decât metodele clinice standard - înseamnă că un test negativ ar putea permite testarea bărbaților doar la doi-trei ani, reducând atât stresul pacienților, cât și volumul de muncă din spitale," a mai spus dr. Clark.

Spitalul Universitar Norfolk and Norwich primește anual mai mult de 800 de sesizări prin care se cer investigații, dar și tratarea unor tipuri de cancer de prostată. Cancerul de prostată se dezvoltă de obicei lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament pe parcursul vieții unui bărbat.

Robert Mills, chirurg consultant în urologie la Spitalul Universitar Norfolk and Norwich, a declarat: “Aceasta este o dezvoltare foarte interesantă, deoarece acest test ne oferă posibilitatea de a-i diferenția pe cei care au cancer de prostată de cei care nu au, astfel încât vom putea evita să trecem mulți bărbați prin investigații inutile. Când diagnosticăm cancerul de prostată, testul de urină are potențialul de a-i diferenția pe cei care au nevoie de tratament de cei care nu au nevoie, ceea ce ar fi de neprețuit. Acești pacienți sunt introduși într-un program de supraveghere activă în urma diagnosticului, care implică biopsii repetate și scanări RMN, ceeea ce este destul de intruziv. Acest test de urină are potențialul de a ne spune dacă trebuie să intervenim la acești pacienți."

Echipa de cercetare crede că această descoperire i-ar putea ajuta, de asemenea, pe pionierii în dezvoltarea de teste de colectare la domiciliu pentru cancerul vezicii urinare sau renale.

Ultimul update: 29 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro