Un stil de viață sănătos (care cuprinde o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate) i-ar putea ajuta pe cei cu o predispoziție genetică ridicată de a dezvolta demență. Mai exact, poate contrabalansa riscurile. Aceasta este concluzia unui studiu recent, publicat în revista medicală JAMA și citat de Reuters. 

Demența afectează în jur de 50 de milioane de oameni de pe planetă. Anual, apar aproximativ 10 milioane de cazuri noi. Iar numărul se va tripla până în 2050, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Printre formele de demență se numără și boala Alzheimer. 

 

Ce arată studiul

 

Studiul, realizat de cerectetători de la Universitatea din Exeter (Anglia), a luat în calcul mai întâi oameni cu risc genetic ridicat. Rezultatul? Prin comparație cu cei care au dus o viață nesănătoasă, pericolul de a dezvolta demență a fost redus cu până la 32% în cazul celor care, deși aveau tot risc ridicat, au urmat un stil de viață sănătos. 

Totodată, studiul arată că oamenii cu risc genetic ridicat și un stil de viață haotic sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte demență prin comparație cu cei care au risc genetic scăzut, dar trăiesc sănătos. 

"Descoperirile noastre sunt entuziasmante pentru că ne arată că putem lua măsuri astfel încât să neutralizăm riscurile noastre genetice de a dezvolta demență", spune Elzbieta Kuzma, cercetătoare la Universitatea din Exeter.  

Echipa coordonată de Kuzma a analizat datele de la 197.000 de oameni cu vârste de peste 60 de ani. Dintre aceștia, în decurs de opt ani, 1.769 au dezvoltat demență. În cadrul studiului, cercetătorii au luat în calcul dieta respondenților, actvititatea fizică, dar și consumul de alcool și fumatul. S-a constatat că în   cazul nefumătorilor care făceau exerciții fizice regulate, mâncau echilibrat și consumau alcool moderat, riscul de a dezvolta demență a fost mai redus, indiferent de susceptibilitatea genetică (scăzută, medie sau ridicată). 

"Unii oameni cred că inevitabil vor dezvolta demență din cauza genelor. Dar, iată că, puteți fi capabili să reduceți substanțial acest risc printr-un stil de viață sănătos", spune David Llewellyn, cercetător la Universitatea din Exeter. 

 

Ultimul update: 15 iulie 2019