Un studiu care a inclus datele a mai mult de trei milioane de copii și adolescenți din diferite regiuni geografice ale Statelor Unite a constatat creșterea semnificativă a prevalenței diabetului de tip 1 și tip 2 în perioada 2001-2009, potrivit datelor publicate în numărul de mâine, 7 mai, al revistei științifice JAMA, apărut cu ocazia Întâlnirii Anuale a Societăților Academice Pediatrice.

Lucrarea, care face parte din studiul SEARCH asupra diabetului în rândul tinerilor, are printre autori pe dr. Dana Dabelea, de la Școala de Sănătate Publică din Colorado, absolventă a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, unde s-a specializat în Medicină Internă și Diabet și Boli metabolice și a obținut doctoratul.

„Înțelegerea modificării prevalenței după sugrupurile populaționale este importantă pentru a ghida clinicienii în privința asistenței de care va avea nevoie populația pediatrică cu diabet și ar putea oferi calea altor studii care să descopere cauzele schimbărilor constatate”, arată autorii.

Analiza a inclus cazurile diagnosticate cu diabet de tip 1 la tinerii cu vârste de 0-19 ani și cele de diabet de tip 2 la cei cu vârse de 10-19 ani, între 2001 și 2009, în cinci centre din statele California, Colorado, Ohio, Carolina de Sud și Washington, ca și în rezervații ale amerindienilor din statele Arizona și New Mexico.

Astfel, în 2001, prevalența diabetului de tip 1 într-o populație de 3,3 milioane a fost de 1,48 la mie, crescând la 1,93 la mie  într-o populație tânără de 3,4 milioane în 2009. După ajustările statistice, aceasta înseamnă o creștere cu 21% în opt ani. Cea mai mare creștere a prevalenței a fost constatată la tinerii cu vârste între 15 și 19 ani. Creșterile au fost observate la ambele sexe, la tinerii albi, negri, hispanici și din insulele pacifice, demonstrând – potrivit autorilor – că, deși se consideră că diabetul de tip 1 îi afectează în primul rând pe tinerii albi, boala îi afectează tot mai mult și pe tinerii din grupurile rasiale și tehnice minoritare.  

Și prevalența totală a diabetului de tip 2 la tinerii cu vârste de 10-19 ani a crescut cu 30,5% între 2001 și 2009 (populațiile fiind de 1,7 și respectiv 1,8 milioane de tineri). Creșterile s-au înregistrat în rândul tinerilor albi, hispanici și negri, fără să se constate în schimb modificări la tinerii din insulele din Pacific și la amerindieni. Creșterea a fost semnificativă la ambele sexe și în toate grupele de vârstă.

„Creșterea prevalenței este importantă, pentru că astfel de tineri cu diabet vor ajunge adulți având deja mai mulți ani de boală, dificultăți în tratament, risc crescut de complicații precoce  și o frecvență mai mare a diabetului în timpul anilor reproductivi, ceea ce ar putea continua creșterea diabetului la următoarea generație”, arată autorii studiului, care subliniază necesitatea cercetării suplimentare a cauzelor acestor creșteri.

Dr. Dana Dabelea este unul din speakerii internaționali invitați la cea de-a 40-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (Sibiu, 21-24 mai), unde va prezenta noi date din studiul SEARCH.  

SănătateaTV.ro