Persoanele cu boli cardiace severe, dar stabile, cauzate de arterele înfundate, pot avea mai puține dureri în piept dacă se operează pentru îmbunătățirea fluxului de sânge, în loc să ia medicamente pentru afecțiune, dar acest lucru nu le va reduce riscul de a avea un atac de cord sau de a muri în următorii ani. Aceasta este concluzia unui studiu major realizat de cercetătorii americani și finanțat la nivel federal. 

Rezultatele contrazic dogma medicală și pun în discuție unele dintre cele mai comune practici în domeniul cardiac. Iar studiul prezintă dovezi puternice că zeci de mii de proceduri costisitoare de implantare de stent și operații de bypass sunt inutile sau premature pentru persoanele cu boli cardiace stabile. 

În cazul persoanelor care nu sunt în pericol major, studiul arată nu este nevoie de grabă în efectuarea testelor și a procedurilor invazive, a explicat dr. Judith Hochman de la Universitatea din New York, autoarea principală a studiului.

 

Cel mai mare studiu de acest gen

 

Stenturile și operațiile de bypass sunt utilizate în mod obișnuit pentru pacienții care au suferit un atac de cord, dar decizia de a interveni în cazul pacienților stabili - care au blocaje sau dureri toracice în timpul exercițiilor fizice, dar nu un atac de cord acut – este un subiect extrem de dezbătut. 

Pacienții cu atac de cord nu au fost incluși în studiu și nici alte grupuri, inclusiv cei cu funcție musculară cardiacă slabă sau cei cu principală arteră coronariană a inimii îngustată. 

În schimb, au fost selectați pacienții cu boli cardiace stabile și care au prezentat rezultate îngrijorătoare la testul de stres. „Se crede că, dacă cineva va beneficia de pe urma operațiilor de introducere a stenturilor sau a intervențiilor de bypass, aceștia sunt pacienții care ar profita cel mai mult”, a declarat dr. Hochman pentru CNN. 

Studiul internațional, lansat în 2012, a inclus peste 5.000 de pacienți din 37 de țări, ceea ce înseamnă că a fost cel mai mare studiu de acest fel, au spus cercetătorii. Hochman a spus că se bazează pe două studii anterioare care au făcut concluzii similare, dar, în parte datorită modului în care au fost proiectate, nu au reușit să obțină o acceptare mai largă în rândul medicilor. 

Autorii studiului au concluzionat că, dacă pacienții asimptomatici renunță la terapii invazive, s-ar economisi sute de milioane de dolari, lucru cu implicații majore atât în Statele Unite, cât și la nivel global.

Ultimul update: 18 noiembrie 2019