Controlul glicemic este un pas important în controlul diabetului zaharat. Analiza glicemiei se face în prezent printr-un test de sânge. Însă un studiu publicat recent în Frontiers in Physiology propune o variantă alternativă, non-invazivă, de măsurare a nivelurilor glucozei din organism. Autorii studiului au demonstrat că anumite proteine din componența salivei reflectă nivelul glucozei din sânge, putând fi folosite pentru a identifica prezența diabetului zaharat tip I la copii și adolescenți, chiar în absența simptomelor clinice. Acest test non-invaziv ar putea reprezenta o variantă alternativă de monitorizare glicemică în special pentru pacienții pediatrici, în cazul cărora complianța la testarea standard poate fi scăzută.

Mai multe studii clinice anterioare au demonstrat că proteinele din componența salivei sunt afectate de anumite patologii. Un grup de cercetători din Atena a folosit un spectrometru de masă de rezoluție înaltă pentru a analiza mostre de salivă ale unor copii și adolescenți cu diabet zaharat de tip I, dar și ale unor subiecți sănătoși – aceștia au reprezentat grupul de control. Ei au reușit să identifice și să cuantifice peste două mii de proteine diferite în saliva acestor subiecți. Acesta este poate meritul principal al studiului, care oferă astfel cea mai complexă reprezentare de până acum a proteinelor din componența salivei. Pe de altă parte, deși oferă rezultate foarte interesante, studiul a fost efectuat pe un eșantion mic – doar 36 de persoane au fost înrolate. Acestea au fost împărțite în trei grupuri: 12 pacienți cu diabet zaharat tip I și cu un control glicemic neadecvat, 12 pacienți cu diabet zaharat tip I și control glicemic bun și lotul de control, format din 12 persoane sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că profilul proteinelor din saliva subiecților cu diabet zaharat tip I, dar cu un control glicemic bun, este similar cu cel al pacienților sănătoși. Pe de altă parte, pacienții cu dibet zaharat și un control glicemic neadecvat aveau nivele modificate ale acestor proteine. Diferențele principale au fost identificate în cazul unor proteine cu rol important în declanșarea proceselor inflamatoare, coagularea sângelui și elasticitatea vaselor de sânge – toate acestea fiind procese afectate de nivelurile mari ale glucozei din sânge, contribuind în timp la apariția celor mai cunoscute complicații ale diabetului. Aceste descoperiri sugerează că testarea proteinelor din salivă în cazul diabeticilor poate fi utilă atât pentru controlul și monitorizarea glicemiei, cât și pentru prevenirea și diagnosticarea timpurie a complicațiilor acestei boli.

Pentru a-și dovedi utilitatea în practica clinică, această metodă va trebui să fie testată în continuare, în studii clinice de mai mare amploare. Perspectiva unui test non-invaziv care să măsoare nivelul glicemiei este cu siguranță una binevenită. Până atunci însă, testul clasic, care măsoară valoarea glicemiei cu o singura picătură de sânge, rămâne standardul în monitorizarea glicemiei pacienților cu diabet zaharat.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro