Cercetătorii din Marea Britanie caută 500 de voluntari pentru a testa un vaccin antigripal universal. Potrivit Institutului britanic de cercetare în domeniul Sănătății, aceasta este prima testare pe oameni realizată la scară largă.

Oamenii de știință speră că noul vaccin va oferi o protecție mult mai bună împotriva gripei pentru persoanele de peste 65 de ani. În prezent, în rândul acestei grupe de vârstă, vaccinul are efect numai la 30 până la 40% dintre oameni.

Potrivit specialiștilor, noul vaccin ar putea fi mai eficient decât cele existente, întrucât țintește o componentă a virusului care nu suferă mutații anuale. Vaccinul nu stimulează producerea de anticorpi, ci de așa numitele celule T, care pot ajuta la combaterea mai multor tulpine de gripă.

Peste 10 mii de oameni cu vârste de peste 65 de ani for fi invitați să participe la această cercetare, care se va desfășura în timpul iernii.

Între subiecți se numără și 25 de persoane cărora li se vor face analize suplimentare de sânge. Acestora li se va administra fie o combinație între vaccinul deja existent pe piață și cel nou dezvoltat, fie una între cel deja existent și o substanță placebo, explică specialiștii de la Institutul britanic.  Potrivit acestora, noul vaccin a fost deja testat cu succes pe 145 de oameni.

Anual, gripa afectează aproximativ un miliard de oameni din lumea întreagă, iar numărul celor care își pierd viața din cauza ei este cuprins între 250 și 500 de mii. Cele mai multe decese sunt înregistrate în rândul persoanelor de peste 65 de ani. 

SănătateaTV.ro