Medicii de familie au estimat un necesar de 2,1 milioane de doze. Ministerul Sănătății a ajustat aceasta cifra la 1,5 milioane de doze (...). În octombrie a fost livrată prima tranșă de 500.000. Urmează a doua tranșă de 500.000 care va fi livrată pe 10 noiembrie și o treia tranșă care va fi livrată la începutul lunii decembrie”, a declarat noul ministru al Sănătății, Victor Costache, în conferința de presă organizată a preluarea mandatului.

El a mai anunțat și un audit privind procedura de achiziție. ”Ca în fiecare an, s-au pornit procedurile de achiziție târziu. Am solicitat un audit și la acest nivel. Explicația oficială a fost că Organizația Mondială a Sănătății a pus la dispoziția firmelor care fac aceste vaccinuri și care au câștigat licitația la Ministerul Sănătății tulpinile virale târziu și astfel vaccinul a intrat în producție mai târziu. Nu știu dacă este adevărat, dar vom analiza acest lucru”, a spus Victor Costache. 

”Vom încerca să optimizăm acest sistem și la anul să nu mai vorbim de o nouă criză a vaccinurilor. Procedurile trebuie demarate din timp și nu trebuie să ajungem în situația aceasta”, a mai dat el asigurări.â

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 21.10.2019 – 27.10.2019, au fost raportate la nivel național 21 cazuri de gripă clinică, număr de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când au fost înregistrate 4 cazuri. 

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 92.414, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (92.136 de cazuri) și cu 11.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (83.076 de cazuri). 

Până la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 294.335 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Anul trecut, epidemia de gripă s-a soldat cu aproximativ 200 de decese.

Ultimul update: 7 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro