Diabetul este o boală cronică ce se manifestă prin creşterea nivelului glucozei din sânge. Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când organismul nu poate utiliza eficient propria insulină produsă.

Tratamentul diabetului diferă în funcţie de tipul afecţiunii metabolice: diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Astfel, în timp ce diabetul de tip 2 este tratat prin medicaţie orală, tratamentul diabetului de tip 1 constă în injectarea de insulină.

Diabetul este o afecţiune metabolică tot mai răspândită în rândul persoanelor adulte dar şi a copiilor. Acesta este motivul pentru care cercetătorii au încercat în permanenţă să realizeze un tratament cât mai eficient care să îmbunătăţească calitatea vieţii bolnavului.

Un vaccin experimental, creat de cercetătorii americani, ar putea preveni apariţia diabetului de tip 1.

Tratamentul diabetului cu ajutorul acestui vaccin experimental constă în eliminarea celulelor T “bolnave”, responsabile de atacarea pancreasului diabeticului de tip 1. Un alt medicament pe bază de celule stem extrase din măduva osoasă, ar putea ajuta la oprirea acţiunii celulelor T agresive. Medicamentul conţine celule dendritice care, prin alternarea a trei molecule de comunicare pe suprafaţa lor, paralizează celulele T.

SănătateaTV.ro