Vaccinarea anti-HPV, virusul care provoacă aproape toate cazurile de cancer de col uterin, are un impact major în oprirea infecțiilor și pare să ducă spre o reducere semnificativă a numărului de cazuri de îmbolnăvire în următorul deceniu, arată un studiu internațional realizat de cercetători din Marea Britanie și Canada.

Studiul a luat în calcul date de la aproximativ 60 de milioane de persoane din țări bogate. Oamenii de știință au descoperit “dovezi puternice” că vaccinarea anti-HPV funcționează pentru “evitarea cancerului de col uterin” și în practică, nu doar în teorie.

“Vedem tot ceea ce am vrea să vedem. Vedem o reduce a infecțiilor cheie cu HPV, ce provoacă majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, și vedem o reduce a cazurilor de cancer de col uterin în sine”, a explicat David Mesher, de la Public Health England, care a lucrat în echipa de cercetare.

“Ar trebui să vedem reduceri substanțiale în cazurile de cancer de col uterin în următorii 10 ani”, afirmă și Marc Brisson, specialist în boli infecțioase la Universitatea Laval din Canada, coautor al studiului.

 

Cancerul de col uterin în lume

 

Date publicate în luna februarie de Organizația Mondială a Sănătății arată că aproximativ 570.000 de cazuri noi de cancer de col uterin au fost diagnosticate în lume în 018, ceea ce face boala a patra cea mai comună formă de cancer la femei.

În fiecare an, peste 310.000 de femei mor  de cancer de col uterim, majoritatea în țări sărace, unde imunizarea anti-HPV este slabă sau inexistentă.

 

Vaccinarea anti-HPV, reluată în România

 

Vaccinarea anti-HPV ar putea fi reluată după 11 ani, în România. Licitația a fost finalizată, a anunțat la începutul lunii ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani. 

Și România a avut, în urmă cu 11 ani, o încercare de a introduce vaccinarea anti-HPV în programul național de imunizare. Însă, spun medicii de familie, campania a fost un eșec, pentru că nu a explicat rolul vaccinului și nici nu a reușit să se apere contra curentului antivaccinist care atunci a luat amploare

 

 

Ultimul update: 27 iunie 2019

SănătateaTV.ro