Vaccinarea antigripală este cea mai bună modalitate de protecție împotriva gripei, pentru anumite categorii de populație au o sensibilitate crescută în ceea ce privește îmbolnăvirea de gripă, atrag atenția specialiștii. Ele pot suferi complicații sau pot muri din cauza bolii, de aceea este foarte important să se vaccineze împotriva afecțiunii.

Potrivit specialiștilor, între persoanele cele mai expuse se numără femeile gravide, copii persoanele instituționalizate sau din colectivități, vârstnicii peste 65 de ani și persoanele care suferă de boli cronice, precum și cadrele medicale.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei

În ceea ce privește femeile însărcinate, imunizarea este recomandată deoarece, în timpul sarcinii, organismul și sistemul imunitar suferă modificări. Aceste schimbări le fac pe viitoarele mămici vulnerabile în fața unor probleme mai grave de sănătate, spun specialiștii. De asemenea, gripa în timpul sarcinii poate provoca o naștere prematură sau poate duce la nașterea unor copii cu o greutate scăzută. În plus, gripa este periculoasă și pentru nou-născuți, întrucât, la începutul vieții, imunitatea acestora este destul de scăzută.

Pentru persoanele care suferă de boli cronice gripa poate provoca apariția unor complicații sau decesul. Acest lucru se datorează faptului că această categorie de oameni tinde să aibă un sistem imunitar mai scăzut, fie din cauza afecțiunii de care suferă sau din cauza tratamentului pe care îl urmează pacienții. Toți acești factori îi fac pe specialiști să insiste asupra importanței vaccinării în rândul bolnavilor cronici.

Potrivit statisticilor, din totalul deceselor cauzate de gripă, 80-90% survin în cazul persoanelor de peste 65 de ani. Acest lucru se datorează scăderii sistemului imunitar odată cu vârsta. De aceea, medicii subliniază importanța efectuării vaccinului gripal la această categorie de populație.

Campania de vaccinare antigripală poate să înceapă

Miercuri, Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze de vaccin gripal - peste 19 mii au ajuns deja în teritoriu, ceea ce face posibilă începerea campaniei de vaccinare gratuită.

Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, anul acesta, vor fi achiziționate peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.   

În acest context, ministerul Sănătății atrage atenția că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. 

Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon, se amintește în comunicatul de presă emis de Minister. 

SănătateaTV.ro