Vaccinarea obligatorie a devenit un subiect controversat în unele state membre ale Uniunii Europene. Comisarul european pentru Sănătate crede însă alegerea este justificată, atunci când schema de vaccinare opțională nu dă rezultate și sfătuiește țările blocului comunitar să ia decizia în funcție de situația din teren. 

„ Este greșit să faci această alegere, să alegi între vaccinarea obligatorie și cea opțională. Ambele instrumente trebuie folosite. Ambele! Dacă ai o acoperire vaccinală mare, de exemplu 98%, și dacă ai instrumente opționale cu care poți lucra, atunci este în regulă. Dar, dacă nu poți să folosești mecanismul opțional și observi că rata vaccinării scade, poți să recurgi la vaccinarea obligatorie. Nu este ceva controversat, nu se exclud reciproc. Ambele instrumente sunt folositoare. Și, în unele cazuri, poți să vezi care boală ar trebui oprită prin vaccinarea obligatorie și în care situații poți folosi vaccinarea opțională. Schemele se completează reciproc”, a declarat Vytenis Andriukaitis pentru Sănătatea Press Group. 

 

Primul summit mondial pentru vaccinare

 

Declarațiile comisarului european pentru Sănătate au fost făcute în cadrul unui interviu acordat trimisului Sănătatea Press Group la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul Summit mondial pentru vaccinare. La discuții participă 400 de înalți oficiali europeni și internaționali, reprezentanți ai Guvernelor naționale, reprezentanți ai societății civile, oameni de știință și profesioniști în sănătate. 

Evenimentul a fost grupat în trei dezbateri:

  • In Vaccines we trust (Avem încredere în vaccinuri) – strategii pentru a crește încredere în vaccinuri și a crește acoperirea vaccinală; rolul și responsabilitatea presei și folosirea de strategii și instrumente inovatoare de comunicare pentru a crește credibilitatea vaccinurilor în rândul întregii populații; posibile acțiuni pe care le-ar putea lua actorii implicați – factori de decizie, politicieni, profesioniștii din sănătate, societatea civilă, organizații și comunități – pentru a crește încrederea în vaccinuri.
  • The Magic of Science (magia științei) – ciclul de dezvoltare a vaccinurilor și provocările majore pentru dezvoltarea de vaccinuri eficiente și pentru a determina de ce vaccinuri este nevoie; folosirea eficientă a modelelor existente și noi pentru a stimula cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor și pentru a stimula colaborările internaționale în beneficiul sănătății publice.
  • Vaccines Protecting Everyone, Everywhere (Vaccinurile îi apără pe toți. Pretutindeni) – acțiuni pentru a crește utilizarea vaccinurilor în viitorul deceniu, inclusiv în zone unde există urgențe umanitare; importanța asumării răspunderii într-un program de succes de vaccinare, la toate nivelurile și de către toată lumea; importanța vaccinurilor pe parcursul vieții; vaccinarea, ca poartă către succesul asistenței medicale primare.

Ultimul update: 12 septembrie 2019