Vaccinarea obligatorie a devenit un subiect controversat in unele state membre ale Uniunii Europene. Comisarul european pentru Sanatate crede insa alegerea este justificata, atunci cand schema de vaccinare optionala nu da rezultate si sfatuieste tarile blocului comunitar sa ia decizia in functie de situatia din teren. 

„ Este gresit sa faci aceasta alegere, sa alegi intre vaccinarea obligatorie si cea optionala. Ambele instrumente trebuie folosite. Ambele! Daca ai o acoperire vaccinala mare, de exemplu 98%, si daca ai instrumente optionale cu care poti lucra, atunci este in regula. Dar, daca nu poti sa folosesti mecanismul optional si observi ca rata vaccinarii scade, poti sa recurgi la vaccinarea obligatorie. Nu este ceva controversat, nu se exclud reciproc. Ambele instrumente sunt folositoare. Și, in unele cazuri, poti sa vezi care boala ar trebui oprita prin vaccinarea obligatorie si in care situatii poti folosi vaccinarea optionala. Schemele se completeaza reciproc”, a declarat Vytenis Andriukaitis pentru Sanatatea Press Group. 

 

Primul summit mondial pentru vaccinare

 

Declaratiile comisarului european pentru Sanatate au fost facute in cadrul unui interviu acordat trimisului Sanatatea Press Group la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul Summit mondial pentru vaccinare. La discutii participa 400 de inalti oficiali europeni si internationali, reprezentanti ai Guvernelor nationale, reprezentanti ai societatii civile, oameni de stiinta si profesionisti in sanatate. 

Evenimentul a fost grupat in trei dezbateri:

  • In Vaccines we trust (Avem incredere in vaccinuri) – strategii pentru a creste incredere in vaccinuri si a creste acoperirea vaccinala; rolul si responsabilitatea presei si folosirea de strategii si instrumente inovatoare de comunicare pentru a creste credibilitatea vaccinurilor in randul intregii populatii; posibile actiuni pe care le-ar putea lua actorii implicati – factori de decizie, politicieni, profesionistii din sanatate, societatea civila, organizatii si comunitati – pentru a creste increderea in vaccinuri.
  • The Magic of Science (magia stiintei) – ciclul de dezvoltare a vaccinurilor si provocarile majore pentru dezvoltarea de vaccinuri eficiente si pentru a determina de ce vaccinuri este nevoie; folosirea eficienta a modelelor existente si noi pentru a stimula cercetarea si dezvoltarea vaccinurilor si pentru a stimula colaborarile internationale in beneficiul sanatatii publice.
  • Vaccines Protecting Everyone, Everywhere (Vaccinurile ii apara pe toti. Pretutindeni) – actiuni pentru a creste utilizarea vaccinurilor in viitorul deceniu, inclusiv in zone unde exista urgente umanitare; importanta asumarii raspunderii intr-un program de succes de vaccinare, la toate nivelurile si de catre toata lumea; importanta vaccinurilor pe parcursul vietii; vaccinarea, ca poarta catre succesul asistentei medicale primare.