Fibrilația atrială și atacul vascular cerebral sunt două afecțiuni des întâlnite la pacienții români. Un studiu comandat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) arată că în spitalele din România, în decursul unui an, sunt peste 200.000 de cazuri de fibrilație atrială. În plus, numărul bolnavilor de accident vascular cerebral se ridică la 128.000 anual, iar peste 20% din aceștia au suferit și de fibrilație atrială. Studiul arată că pentru tratamentul accidentului vascular cerebral statul român cheltuie 145 de milioane de euro pe an.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a explicat într-un interviu pentru SănătateaTV.ro cum poate fi redus impactul acestor boli.

 

De ce a fost nevoie de un studiu care să evalueze costurile tratamentului spitalicesc al pacienților cu fibrilație atrială și accident vascular cerebral în România?

În ceea ce privește fibrilația atrială, suntem într-o situație destul de delicată. Depistarea bolii, diagnosticarea fibrilației atriale se face de cele mai multe ori târziu, iar boala generează mai multe complicații. Cea mai importantă complicație și cea mai gravă este accidentul vascular cerebral ischemic. Aproape 20% din pacienții cu fibrilație atrială fac această complicație: accident vascular ischemic cu mortalitate destul de mare, cu invalidarea pacientului destul de mare și cu costuri sociale foarte mari. Asta în condițiile în care fibrilația atrială se poate depista foarte ușor și poate fi tratată cu mai multe proceduri medicale, începând de la metode farmaceutice, până la alte proceduri precum ablația, alte proceduri intervenționale, proteze sau stimulatoare. Se poate depista ușor cu o simplă electrocardiogramă pe care o face chiar medicul de familie sau medicul specialist cardiolog. Dar și alți specialiști pot depista cel puțin suspiciunea de fibrilație atrială, ca apoi medicul specialist cardiolog să poată să o confirme. Costurile depistării sunt foarte mici comparativ cu cele ale efectelor secundare ale fibrilației atriale.

 

Care este situația bolnavilor cu fibrilație atrială din România?

S-a stabilit că în România sunt peste 200.000 de pacienți cu fibrilație atrială. Această cifră este preluată din surse sigure. E vorba de pacienții diagnosticați până în prezent și, de asemenea, de pacienți care au avut consecințe ale fibrilației atriale. De aceea, am mers mai departe și am analizat costurile fibrilației atriale și am rămas neplăcut surprinși să constatăm că datele sunt alarmante. Mai ales pentru perioada următoare, dacă nu se face ceva în ceea ce privește prevenirea fibrilației atriale, prevenirea complicațiilor fibrilației atriale, vom avea costuri uriașe în viitor, persoane cu invaliditate și decese importante.

 

Studiul arată că cei mai mulți bolnavi cu fibrilație atrială ajung să aibă accident vascular cerebral. Cum se poate preveni acest lucru?

La ora actuală, sunt circa 128.000 de pacienți internați cu accidente vasculare cerebrale, iar dintre aceștia 20% au fibrilație atrială. Numai pentru acești 20%, costurile sunt de circa 145 de milioane de euro pe an. Deci iată o cifră uriașă, o sumă foarte mare care se cheltuiește pentru această categorie de pacienți. Asta în condițiile în care această afecțiune poate fi tratată, la această afecțiune se pot elimina o bună parte din riscurile de complicație cu accident vascular. Circa 60% din acești pacienți cu accident vascular, prin tratament preventiv, puteau să se mențină ca persoane active, puteau să prevină accidentul vascular.

 

Studiul arată că pot fi făcute economii importante pentru sistemul de sănătate dacă ar exista un program de prevenție. 

Avem costuri cu menținerea fibrilației atriale în limite acceptabile. Dar pe de altă parte trebuie să mergem cu un tratament preventiv, pentru că această boală, chiar dacă este tratată, nu este tratată suficient încât să fie vindecată. Pe fondul fibrilației atriale este bine să venim cu  un tratament care să prevină principala complicație – accidentul vascular cerebral ischemic. Tot din studiu, cu date certe, rezultă că va costa circa 40% din costurile actuale. Practic, din 145 de milioane de euro, până la 60 de milioane de euro ar costa tratamentul preventiv. Am economisi o sumă destul de importantă – 60% din cheltuielile actuale am putea să le economisim și să le direcționăm în altă parte a sistemului de sănătate.

Ultimul update: 3 ianuarie 2019

SănătateaTV.ro