Persoanele care au suferit un infarct de miocard, un accident vascular cerebral (AVC) sau un stop cardiorespirator la vârste tinere au risc mai mare de a rămâne cu o afectare semnificativă a capacității de muncă, chiar și după recuperare, față de populația generală. În cazul fericit în care își recuperează capacitatea de muncă și se reintegrează social, aceste persoane au în medie venituri mai mici față de perioada anterioară problemelor medicale, arată rezultatele unui studiu retrospectiv publicat la 7 ianuarie în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene (CMAJ).

 

Bolile cardiovasculare – sursă importantă de dizabilitate

 

Bolile cardiovasculare sunt una din principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. Deși bolile cardiovasculare sunt frecvent asociate vârstei a treia, este bine de știut că persoanele cu vârste sub 65 de ani, aflate încă în câmpul muncii, suferă aproximativ 40% din stopurile cardiorespiratorii, o treime din infarcturi și un sfert din numărul total de accidente vasculare cerebrale, atrag atenția autorii studiului.

Studiul, realizat de o echipă de cercetătorii din Canada condusă de prof. dr. Allan Garland, a evaluat efectele evenimentelor cardiovasculare severe asupra capacității de muncă a pacienților și asupra veniturilor acestora, după perioada de recuperare. În cadrul studiului, au fost evaluate capacitatea de muncă și veniturile persoanelor care au suferit un infarct, un AVC sau un stop cardiorespirator la trei ani după incident. Acestea au fost comparate cu informații obținute de la un grup de control, format din persoane de aceeași vârstă, dar care nu suferiseră un incident similar în trecut.

Rezultatele au indicat că, la trei ani după internare, supraviețuitorii unor evenimente cardiovasculare majore aveau șanse mai mari să fie neintegrați pe piața forței de muncă. În cazul în care lucrau, cel mai adesea aceștia aveau venituri semnificativ reduse față de perioada anterioară.

 

Recuperare dificilă în cazul pacienților cu AVC

 

Cele mai grave consecințe în ceea ce privește reducerea capacității de muncă și a veniturilor au fost înregistrate în cazul pacienților care au suferit un AVC. La trei ani după AVC, aceștia raportau o scădere a veniturilor cu 31%, în medie, față de perioada anterioară. Persoanele care suferiseră un stop cardiorespirator au raportat, în medie, o scădere a veniturilor de 23%. Cea mai mică diferență de venituri a fost înregistrată în cazul pacienților care suferiseră un infarct de miocard – doar 8%. Asta înseamnă că supraviețuitorii tineri ai unui infarct au șansele cele mai mari de a-și recupera capacitatea de muncă și de a se reintegra social și pe piața forței de muncă.

Integrarea pe piața forței de muncă este asociată cu satisfacții și o calitate crescută a vieții. Pe de altă parte, șomajul sau condiția de asistat social, cuplată cu scăderea semnificativă a veniturilor au consecințe negative asupra calității vieții. Aceste consecințe negative se răsfrâng asupra familiei și chiar a societății, atrage atenția profesorul Garland, prim autor al studiului. Acesta spune că scopul cercetării a fost de a atrage atenția asupra dificultăților de integrare socială și în câmpul muncii a supraviețuitorilor unor evenimente cardiovasculare majore.

Ultimul update: 7 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.