Romania este in plin declin demografic, la fel ca majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Este semnalul de alarma tras de ministrul  Sanatatii, Victor Costache, la o conferinta-dezbatere consacrata fertilizarii in vitro. El a anuntat ca subprogramul de fertilizare in vitro, care exista, dar care nu s-a bucurat de succes, ar putea fi extins pentru a include si alte proceduri si a dat asigurari ca bugetul Ministerului Sanatatii poate sustine o suplimentare a bugetului acestui subprogram.

”Nu inteleg de ce nu a fost introdus pana acum. Astfel ne impingem tinerele cupluri sa isi caute solutii in strainatate, incurajam un turism medical in sensul rau al cuvantului si acest lucru trebuie sa inceteze”, a subliniat ministrul.

 ”Bugetul Sanatatii poate sustine (o suplimentarea bugetului pentru subprogramul de fertilizare in vitro – n.r.). Este o prioritate de grad 0 a acestui Guvern sa stopeze, sa franeze declinul demografic. Trebuie sa intelegem ca medicina a progresat si trebuie sa tinem pasul cu progresele moderne din medicina si sa le oferim pacientilor din Romania”, a spus oficialul.

Victor Costache a vorbit de o subfinantare cronica: ”Din discutiile cu specialistii, costul corect este undeva la 3.000 de euro, iar la noi s-a finantat undeva la 6.000 de lei. Aceasta subfinantare cronica a programului de sanatate in Romania ne-a dus in situatia in care suntem, in care asistam la un sistem sanitar care este pe rosu in toate sectoarele, raporturile critice justificate din partea Comisiei Europene”.

El a invitat saptamana viitoare reprezentantii Societatii de Obstetrica si Ginecologie la discutii, la Ministerul Sanatatii, subliniind ca are nevoie de propuneri concrete si decizii in urmatoarele doua saptamani, in conditiile in care noul contract-cadru va intra in vigoare in luna aprilie.