Copiii care au predispoziție pentru diabetul de tip 1 pot reduce riscul apariției bolii prin consumul unei cantități suficiente de vitamina D. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în jurnalul Diabetes.

Potrivit oamenilor de știință, copiii care au o cantitate redusă de Vitamina D în sânge au șanse mai mari să dezvolte autoimunitate insulară.

Autoimunitatea insulară este procesul prin care organismul atacă celulele pancreatice care produc insulina, ducând la declanșarea diabetului de tip 1.

Deși poate apărea la orice vârstă, această formă de diabet se dezvoltă, mai frecvent, în timpul copilăriei.

La realizarea studiului au participat 8.676 de copii cu predispoziție genetică spre diabet de tip 1. Ca parte a studiului, la fiecare 3-6 luni, timp de 4 ani, subiecților le-au fost luate mostre de sânge folosite pentru monitorizarea cantității de Vitamina D din sânge.

De-a lungul monitorizării, diabetul de tip 1 s-a declanșat la 376 de copii, iar cantitatea de Vitamina D din organismul acestora a fost comparată cu cea a  1.041 de subiecți care nu au dezvoltat boala.

Astfel, cercetătorii au descoperit că, dintre copiii expuși riscului apariției afecțiunii, cei cu un nivel ridicat de Vitamina D în sânge au prezentat un risc redus de declanșare a diabetului.

Vitamina D a fost supranumită „vitamina soarelui”, întrucât soarele este principala sursă de Vitamina D pentru organism. Cu toate aceestea, ea se găsește și în anumite alimente precum peștele gras, brânza sau gălbenușul de ou. 

SănătateaTV.ro