Săptămâna Mondială a Alăptării se încheie astăzi cu un eveniment dedicat proaspetelor și viitoarelor mămici, organizat la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia.

Cei interesați de modul în care trebuie îngrijiți nou-născuții, prematurii, dar și de alte informații despre naștere și alăptare sunt așteptați de la ora 14.00 la eveniment, anunță Administrația Spitatelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Intrarea este liberă.

În cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării s-au desfășurat o serie de workshop-uri și la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa și la Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sîrbu – Maternitatea Giulești.

Neonatologi, moașe și asistente au stat de vorbă cu viitorii părinți și le-au oferit explicații atât despre alăptare, îngrijirea nou-născutului, dar și despre beneficiile nașterii naturale versus cezariană. 

Evenimentul a fost realizat cu ajutorul Asociației Contanților în Alăptare din România și al Asociației Unu și Unu.

 

Lumea ar economisi un miliard de dolari pe zi, dacă mamele și-ar alăpta mai mult timp copiii

 

Un studiu publicat recent arată că lumea ar economisi aproape un miliard de dolari pe zi, dacă mamele și-ar alăpta mai mult timp copiii la sân. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetători din Canada și Asia, care au luat în calcul pierderile legate de productivitate, precum și costurile cu îngrijirea medicală.

Pierderile provocate de faptul că mulți copii din lume nu sunt alăptați ajung până la 341 de miliarde de dolari pe an. Mai mult, 820.000 de decese ar putea fi evitate anual, dacă ar fi respectate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința alăptării la sân. OMS recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv cel puțin în primele șase luni de viață, după care să aibă o dietă compusă atât din laptele mamei, cât și din alte alimente până la vârsta de doi ani.

În țara noastră, un studiu realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Russescu” (INSMC) arată că două din zece românce aflate la primul copil renunță la alăptare în mai puțin de o lună după naștere, din lipsă de informare. Asociația Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS), INSMC și Societatea Națională de Medicina Familiei au realizat un sondaj din care reiese că în ultimii ani rata de alăptare a crescut în România. Dacă, în 2011, numai 12,6% din românce își alăptau bebelușii în primele șase luni, în 2016, proporția acestora a crescut la 29,8%.

 

Ultimul update: 7 august 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.