Saptamana Mondiala a Alaptarii se incheie astazi cu un eveniment dedicat proaspetelor si viitoarelor mamici, organizat la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia.

Cei interesati de modul in care trebuie ingrijiti nou-nascutii, prematurii, dar si de alte informatii despre nastere si alaptare sunt asteptati de la ora 14.00 la eveniment, anunta Administratia Spitatelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB). Intrarea este libera.

in cadrul Saptamanii Mondiale a Alaptarii s-au desfasurat o serie de workshop-uri si la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa si la Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu – Maternitatea Giulesti.

Neonatologi, moase si asistente au stat de vorba cu viitorii parinti si le-au oferit explicatii atat despre alaptare, ingrijirea nou-nascutului, dar si despre beneficiile nasterii naturale versus cezariana. 

Evenimentul a fost realizat cu ajutorul Asociatiei Contantilor in Alaptare din Romania si al Asociatiei Unu si Unu.

 

Lumea ar economisi un miliard de dolari pe zi, daca mamele si-ar alapta mai mult timp copiii

 

Un studiu publicat recent arata ca lumea ar economisi aproape un miliard de dolari pe zi, daca mamele si-ar alapta mai mult timp copiii la san. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatori din Canada si Asia, care au luat in calcul pierderile legate de productivitate, precum si costurile cu ingrijirea medicala.

Pierderile provocate de faptul ca multi copii din lume nu sunt alaptati ajung pana la 341 de miliarde de dolari pe an. Mai mult, 820.000 de decese ar putea fi evitate anual, daca ar fi respectate recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in privinta alaptarii la san. OMS recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv cel putin in primele sase luni de viata, dupa care sa aiba o dieta compusa atat din laptele mamei, cat si din alte alimente pana la varsta de doi ani.

in tara noastra, un studiu realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Russescu” (INSMC) arata ca doua din zece romance aflate la primul copil renunta la alaptare in mai putin de o luna dupa nastere, din lipsa de informare. Asociatia Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS), INSMC si Societatea Nationala de Medicina Familiei au realizat un sondaj din care reiese ca in ultimii ani rata de alaptare a crescut in Romania. Daca, in 2011, numai 12,6% din romance isi alaptau bebelusii in primele sase luni, in 2016, proportia acestora a crescut la 29,8%.