Peste 160 de tineri medici au participat la cea de-a doua ediție a Forumului Național al Tinerilor Medici Diabetologi – YoungDIAB – între 12 și 14 iulie, la Cluj-Napoca. Manifestarea științifică a fost organizată sub egida Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, tema din acest an fiind „Viitorul în diabet și bolile asociate”.

YoungDIAB reprezintă un demers pentru dezvoltarea profesională continuă a tinerilor medici (rezidenți și specialiști), precum și de informare în privința noutăților din domeniu, inclusiv în ceea ce privește tratamentul modern al persoanelor cu patologie metabolică.

Evenimentul a fost structurat sub forma mai multor sesiuni orale, prezentări de caz, workshop-uri și sesiuni de postere, având ca teme: prevenția secundară la persoanele  cu diabet zaharat și boli cardiovasculare, influența diabetului asupra funcției respiratorii, insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială la persoana cu diabet, nefropatia diabetică, neuropatia diabetică și boala periferică la persoanele cu diabet zaharat, obezitatea și actualități în chirurgia bariatrică.

„YoungDIAB este un important proiect științific, o platformă medicală de comunicare și colaborare pentru tinerii profesioniști implicați în diabet, colegii lor medicii implicați în managementul diabetului zaharat, nutriției și a altor boli metabolice, precum și pentru medicii din domeniile conexe. Un proiect care construiește viitorul diabetologiei în România”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, coordonator științific al evenimentului.

Inițiativa organizării acestui eveniment este binevenită, în contextul în care diabetul continuă să fie o patologie cu o prevalență ridicată în România. Conform rezultatelor studiului PREDATORR, publicat în 2013, prevalența diabetului zaharat în rândul populației noastre este de 11,6%. Complicațiile acestei boli pot duce la atac de cord, accident vascular cerebral, orbire, insuficiență renală și amputație a membrelor inferioare.

SănătateaTV.ro