Ziua Fertilității va fi marcată mâine în Parcul Circului din București, printr-un eveniment intitulat “Copacul Dorințelor”. În cadrul evenimentului ce începe la ora 11.00, organizat de Primăria capitalei, cuplurile care își doresc unul sau mai mulți copii sunt invitate să-și scrie marele vis pe un balon pe care mai întâi îl pun în Copacul Dorințelor, pentru că la finalul evenimentului să-l trimită către cer.

Iar românii născuți prin Fertilizare in Vitro (FIV) își pot agăța poza în Copacul Veții, pentru primul album foto din țară al celor născuți în urma acestei proceduri.

România nu are o statistică în acest domeniu-nu se știe exact câți copii români s-au născut în urmă unui FIV, procedură realizată la noi sau în altă țară.

 

 

Primul copil născut prin Fertilizare in Vitro 

 

 

Sunt mai bine de 40 de ani de când a venit pe lume primul copil conceput în afara corpului uman. Adică, prin FIV, așa cum e astăzi foarte cunoscută procedura.

S-a întâmplat în Marea Britanie, sub îndrumarea doctorului R.G. Edwards. Louise Joy Brown a apărut, astfel, în viața unei familii care se chinuia de nouă ani să aibă un copil.

Istoria a consemnat faptul că doar nașterea unui membru al familiei regale mai trezește azi interesul pe care l-a atins, în lume, nașterea primului bebeluș "în eprubetă".

În speranța că vor putea surprinde, într-o fotografie, momentul istoric și chipul bebelușului, se spune că fotografii britanici prezenți la spitalul Oldham, au lansat o alarmă falsă cu bombă și astfel toți pacienții au fost evacuați.

În ziua în care micuța Louise a fost adusă acasă de către părinți, casa lor era înconjurată de cel puțin 100 de ziariști.

În ultimele decenii peste cinci milioane de alți bebeluși s-au născut prin FIV, iar numărul este în creștere.

Potrivit Societătii Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii în fiecare an sunt născuți în urma fertilizării in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebeluși născuți în întreaga lume.

 

FIV în România

 

Primul român născut în urmă unei proceduri FIV are astăzi 25 de ani și a venit pe lume în urmă unei proceduri de fertilizare în vitro, realizată, la Timișoara, de către medicul Ioan Munteanu și o echipă de la Maternitatea Bega.  

În România, se efectuează aproximativ 5.000 de fertilizări în vitro pe an, de 10 ori mai puțin decât în Europa de Vest. Aceasta deși statisticile spun că, și la noi, unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate.

Ultimul update: 15 iunie 2019

SănătateaTV.ro