Ziua Internațională a Sindromului de oboseală cronică și a disfuncțiilor imunitare este marcată la nivel internaţional în data de 12 mai şi a fost iniţiată ca urmare a numărului tot mai mare de persoane care suferă de oboseală cronică. Scopul acestei manifestări este de a informa populaţia cu privire la simptomele afecţiunii şi la modul în care ar trebui să procedeze atunci când se confruntă cu oboseală cronică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că numai în Statele Unite ale Americii peste cinci milioane de americani suferă de această boală. De altfel, OMS estimează că 0,25% din populația emisferei nordice, atât adulți cât și copii, suferă de sindromul de oboseală cronică – afecţiune cunoscută de peste 20 de ani, OMS incluzând-o de 16 ani pe lista maladiilor.

Sindromul de oboseală cronică apare frecvent după vârsta de 40-45 de ani, fiind mai întâlnit în rândul femeilor.

Specialiştii nu au reuşit să descopere cu exactitate cauzele senzației de oboseală permanentă (oboseală cronică), însă, în urma cercetărilor, bănuiesc că ar putea fi implicată în dezvoltarea acestei afecţiuni fie o infecţie virală fie o altă boală imunitară sau neurologică. Însă un răspuns concret nu s-a găsit.

În acest context, oboseala cronică rămâne în majoritatea cazurilor nediagnoscată, simptomele acesteia fiind puse pe seama unor boli neurologice, imunologice sau virale.  

În cazul în care sindromul de oboseală cronică nu este depistat şi tratat la timp, atunci persoana afectată poate dezvolta depresie, comportament problematic și periculos pentru sine sau pentru cei din jur (de exemplu: accidente de maşină). Totodată, o astfel de persoană poate înregistra şi o rată ridicată a absenteismului la locul de muncă. De altfel, privarea de somn conduce la probleme ale sistemul imunitar.

SănătateaTV.ro