Astăzi este Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, afecțiune apărută la peste 15 milioane de persoane anual. Accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cea mai întâlnită cauză de deces la nivel mondial, în lume existând în prezent 80 de milioane de supraviețuitori. 50 de milioane de persoane trăiesc cu sechele rămase în urma unui AVC.

Organizația Mondială de AVC a lansat o campanie de conștientizare a acestei patologii în rândul populației, cu ocazia Zilei mondiale a AVC. În broșura campaniei, supraviețuitorii unui AVC sau persoanele de lângă ei pot găsi informații utile pentru creșterea calității vieții și ușurarea impedimentelor date de sechelele AVC.

În broșură sunt prezentate cele trei semne ale unui AVC, care trebuie cunoscute de oricine – paralizia incompletă a feței, a unui membru superior și incapacitatea de a formula sau înțelege propoziții (afazia). Organizația Mondială de AVC pune accent și pe importanța acționării într-un timp rapid, ajutorul medical specializat acordat cât mai repede posibil fiind definitoriu pentru evoluția pacientului. Timpul este esențial în tratarea unui AVC, supraviețuirea scăzând dramatic cu fiecare oră de întârziere a terapiei corecte.

Pentru majoritatea supraviețuitorilor, viața va fi schimbată după un AVC, dar aceștia nu trebuie să își piardă speranța în recuperare și nici perseverența în realizarea acesteia, este una dintre concluziile broșurii. În lume există organizații ale pacienților care au suferit un AVC, fiind utile noilor victime, care se pot conecta cu ajutorul tehnologiei la toată experiența celor afectați înaintea lor.

Ultimul update: 29 octombrie 2018

Autor:

Otilia Reguș-Seserman

Otilia Reguș-Seserman este medic rezident ATI și jurnalist în domeniul sănătății.