Peste 30 de milioane de oameni din Europa suferă de astm, dintre care un milion numai în România. La nivel global, numărul celor care suferă de această afecțiune este de 10 ori mai mare. Este estimarea oferită de profesor doctor Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, și de profesor doctor Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie, cu ocazia unei conferințe organizate pentru a marca Ziua Mondială a Astmului.

„Costul total al astmului în Europa este estimat la aproximativ 20 de milioane de euro”, a atras atenția Ruxandra Ulmeanu. În România o statistică nu este disponibilă pentru moment. În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu sau de la școală din cauza unei spitalizări sau a unui tratament de urgență pentru astm. Absenteismul ajunge, în medie, la șapte zile pe an pentru fiecare pacient. Mai mult, unul din cinci pacienți se plânge că simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze.


Astmul este o boală care ucide


„Crizele de astm bronșic, amenințătoare de viață, survin în plină sănătate aparentă, la cei care au doar simptome de astm din când în când sau care au aceste crize extrem de rar și nu înțeleg de ce să își ia tratamentul zilnic dacă, cu ghilimelele de rigoare, ei simt că nu au nimic în momentul respectiv. Ei au, dar spuneam că e o boală vicleană și scoate colții din când în când”, a explicat președintele Societății Române de Pneumologie.
Potrivit statisticilor britanice, jumătate dintre pacienții spitalizați anterior pentru astm sunt pacienții care au riscul de mortalitate foarte mare. 43% dintre pacienții care au decedat din cauza astmului în ultimii ani în Regatul Unit nu au mers la controalele regulate la medic, iar 57% nici măcar nu aveau tratament recomandat de un medic specialist pneumolog.


Respectarea tratamentului, esențială pentru controlul astmului


Astmul este controlabil, dar este nevoie de o bună comunicare între medic și pacient, controale periodice și o bună aderență la tratamentul zilnic, ce vizează combaterea inflamației. Un studiu realizat de Societatea Națională de Pneumologie arată că 68% dintre pacienții care aveau tratament inflamator nu erau aderenți la tratament. Pentru 49% dintre pacienți, cauza este uitarea. În plus, aproape jumătate dintre ei renunță la medicație când se simt mai bine, cu toate că astmul este o boală cronică. Un alt motiv pentru care 40% dintre pacienții intervievați în cadrul studiului renunță la tratament îl reprezintă costurile. Potrivit medicului Ulmeanu, suma pe care bolnavul de astm trebuie să o scoată din buzunar lunar nu depășește 100 de lei.

Însă educarea pacienților, printr-un ghid tipărit oferit de Societatea Română de Pneumologie, a avut un impact major. Astfel, numărul pacienților cu aderență scăzută s-a redus cu aproape 58%.

 

Astmul în 2019

 

Ghidurile de tratament s-au schimbat, astfel că, în prezent, ghidul Organizației Mondiale a Sănătății recomandă tratamentul inflamației inclusiv pentru astmul foarte ușor, astmul intermitent. „Astmul este o boală cronică și este o boală care are un regim de viață cvasi-normal, cu condiția ca pacientul să adere la tratament și să aibă această monitorizare regulată, ea fiind dedicată în special unor obiective ferme în care încercăm să evităm apariția exacerbărilor, încercăm să reducem aceste simptome și să evităm un deces”, a explicat prof. dr Florin Mihălțan.

În cazul pacienților cu astm sever, noutatea absolută îl reprezintă terapiile biologice. O parte dintre acestea sunt disponibile și în România. Însă prețul este extrem de mare - aproximativ 2.000-3.000 de euro. Societatea Română de Pneumologie depune în prezent eforturi pentru a obține compensarea acestor medicamente.

 

Stop pentru astm!

 

Pee 11 și 12 mai, în curtea Spitalului Colțea, cu intrare din bulevardul Ion C. Brătianu, medicii pneumologi vor face spirometrii gratuite pentru pacienții diagnosticați și pentru persoanele de risc.

Ultimul update: 7 mai 2019

SănătateaTV.ro