Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcată anual la 28 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel la toate țările pentru a-și intensifica eforturile ce țin de diagnosticarea și tratamentul persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. „Testează. Tratează. Hepatita.” este sloganul din acest an al campaniei globale care are ca scop final eradicarea acestor boli, care continuă să facă an de an milioane de victime în întreaga lume.

„Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă un moment oportun pentru a vorbi despre una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică. La nivel global, hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de persoane. Doar 10% din acestea au fost testate pentru depistarea infecției și doar 20% din ele au primit tratamentul necesar. Hepatita virală cronică este o boală insidioasă, care degradează sănătatea încet, dar sigur. Complicațiile sale includ cancerul hepatic și ciroza, care ucid anual 1,3 milioane de persoane”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta consideră că principalele eforturi ar trebui să se îndrepte, peste tot în lume, spre îmbunătățirea ratelor de testare, dar și de tratament al infecțiilor cu virusurile hepatitice.

Există însă motive de optimism: noile tratamente pot vindeca hepatita C în trei luni. OMS recomandă ca toți pacienții adolescenți sau adulți diagnosticați cu hepatită virală C să fie tratați cu aceste noi molecule, indiferent de stadiul bolii. Cu această ocazie, OMS a lansat o nouă ediție a Ghidului privind îngrijirea și tratamentul persoanelor diagnosticate cu hepatită virală cronică C. Acesta prevede simplificarea accesului la terapia antivirală, un pas crucial pentru cele 70 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu această infecție.

„Deși diagnosticarea și tratamentul celor infectați sunt cruciale pentru eradicarea acestei boli, ar trebui să ne concentrăm și pe prevenirea infectării. Avem toate instrumentele necesare pentru eradicarea hepatitei până în anul 2030. Însă este nevoie ca fiecare țară să-și intensifice eforturile în această direcție. Accesul universal la servicii de sănătate este crucial în acest demers, la fel și dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice, care să poată oferi servicii medicale de calitate tuturor cetățenilor”, a încheiat președintele OMS declarația oficială dată publicității cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.

SănătateaTV.ro