Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, în întreaga lume, în data de 29 septembrie. Scopul este acela de a trage un semnal de alarmă asupra riscului pe care îl prezintă bolile cardiovasculare, acestea fiind şi cauza de deces numărul 1 la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mai exact, datele OMS arată că, în fiecare an, 17,7 milioane de oameni îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă 31% din decesele totale din întreaga lume.

Mai mult, 80% din toate decesele din cauza bolilor cardiovasculare sunt date de infarct şi de accidentele vasculare cerebrale. În ceea ce priveşte hipertesiunea arterială, 1, 1 miliarde de oameni la nivel global au valori ridicate ale tensiunii arteriale şi mai puţin de 1 din 5 persoane ţin aceste valori sub control, conform OMS.  

În România, afecţiunile cardiovasculare sunt răspunzătoare de 62% din totalul deceselor înregistrate, potrivit Societăţii Române de Hipertensiune. Mai mult, Studiul Sephar III a arătat că 49,5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi.

Specialiştii spun că bolile cardiovasculare şi decesele provate de acestea pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc care duc la apariţia diferitelor afecţiuni ale inimii. Printre factorii de risc majori se regăsesc: fumatul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, consumul de alcool în exces. 

SănătateaTV.ro