Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC) se marchează în data de 22 septembrie încă din anul 2008 și are ca scop creșterea gradului de sensibilizare privind nevoile persoanelor afectate de LMC din întreaga lume, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române de Cancere Rare (ARCrare).

 

Această dată de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează LMC.

 

Asociația Română de Cancere Rare (ARCrare) reprezintă aproximativ 1350 de pacienți români cu LMC și organizează aceste campanii de informare începând cu anul 2011.

În acest sens, ARCrare dedică în acest an săptămâna 19-23 septembrie 2016 activităților de informare despre LMC prin campanie la radio, prin emisiuni, distribuire de materiale informative pe stradă, participări la diverse evenimente medicale și nu numai.

 

„Campania noastră este menită să sublinieze importanța politicilor de sănătate, accesul la tratament, serviciile de îngrijire și sprijin pentru persoanele afectate de cancer. De asemenea, aceste persoane au nevoie de locuri de muncă atunci când nu mai necesită îngrijire medicală permanentă și boala este în remisie. Dacă după tratament nu se pot reintegra în comunitate, considerăm că noi, comunitatea și institutuțiile responsabile încă mai avem multe probleme de rezolvat! (…) Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Azi, dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.”, a explicat Dorica Dan, președinte ARCrare.

 

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui.

Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, și foarte rar și la copii. Pacienţii afectaţi de leucemia mieloidă cronică prezintă scădere ponderală inexplicabilă, febră, lipsa poftei de mâncare, stare de oboseală, transpirații nocturne. Netratată, LMC duce la deces în 2-3 ani. 

SănătateaTV.ro