Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual, începând din 2006, în data de 9 martie, atrăgându-se astfel atenţia asupra importanţei acestui organ în buna funcţionare a organismului, precum şi asupra necesității profilaxiei și tratamentului bolilor renale, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătății.

În 2017, Ziua Mondială a Rinichiului are ca temă centrală relaţia dintre bolile renale şi obezitate.

„Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate per se, un factor de risc, precum și o provocare pentru evoluția și managementul oricărora dintre bolile cronice la care se asociază. Prevalența sa se află în continuă creștere, estimându-se că în 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populației adulte. Gravitatea fenomenului rezidă din multitudinea de afecțiuni infirmizante la apariția cărora poate contribui. Obezitatea poate determina boală cronică de rinichi prin afectare renală directă (glomeruloscleroză focală și segmentară) sau, indirect, prin favorizarea apariției hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat. De asemenea, o serie de alte afecțiuni asociate obezității (guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariană ischemică etc) au impact negativ asupra funcției renale”, a explicat în comunicatul de presă prof. univ. dr. Ionel Alexandru Checheriță, Șef Clinica Nefrologie și Dializă, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București, Președintele Comisiei de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Boala cronică de rinichi (BCR) reprezintă cea mai importantă patologie renală, având drept cauze principale diabetul zaharat și bolile cardiovasculare, potrivit specialiștilor. BCR este caracterizată prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcției rinichilor.

Pentru a preveni apariția obezității și riscurile care decurg din această patologie este necesară buna cunoaștere a factorilor de risc și în special a acelora care se pot fi modificaţi: regimul dietetic, activitatea fizică, stresul, factorii socio-economici și psiho-sociali.

Un factor decisiv pentru prevenția apariției bolilor renale și obezității este și colaborarea între specialitățile medicale, medicul de familie jucând un rol important în diagnosticarea precoce și monitorizarea atentă a cazurilor depistate, precum și în îndrumarea pacientului către specialitățile conexe implicate. Pe de altă parte, trebuie pus accent şi pe educaţia nutriţională.

„Nu trebuie neglijat rolul educației nutriționale în activitatea de prevenție, începând din școli și continuând cu programe specializate, de reechilibrare metabolică, accesibile populației. Este important de reținut că obezitatea reprezintă o problemă mondială de sănătate incriminată în apariția diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, precum și a bolii cronice de rinichi. De asemenea, incidenţa tuturor acestor afecțiuni se află în creştere, drept pentru care prevenția este esențială în combaterea acestei patologii cu efect favorabil și asupra bolilor asociate. Colaborarea multidisciplinară pentru diagnosticarea precoce și monitorizarea adecvată a acestor pacienți este esențială”, a atras atenția medicul.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2014 erau în întreaga lume peste 600 de milioane de adulți care prezentau surplus ponderal.

De asemenea, până în anul 2025, 18% dintre bărbați și 21% dintre femeile din întreaga lume vor fi afectaţi de obezitate.

Totodată, datele OMS precizate în comunicatul de presă arată că persoanele cu obezitate sau surplus ponderal prezintă de 2 până 7 ori mai multe șanse să dezvolte o boală terminală de rinichi, comparativ cu persoanele normo-ponderale.

SănătateaTV.ro