Ziua Mondială de Luptă împotriva Alzheimer este marcată în fiecare an pe 21 septembrie. În această zi, organizațiile de pacienți cu boală Alzheimer și medicii din întreaga lume fac eforturi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la boala Alzheimer și alte tipuri de demență.

 

Boala Alzheimer este numită o boală a familiei, din cauza stresului cronic care apare atunci când o persoană iubită suferă un declin lent mental – stres ce afectează pe toată lumea.

 

Unele cercetări au arătat o relație între factorii de risc cardiovasculari și cei legați de stilul de viață, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, consumul de tutun și obezitatea – care contribuie la apariția bolii Alzheimer.

 

Demența cuprinde un grup de boli care afectează funcționarea mentală. Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență care poate contribui la 60-70% din cazurile totale de demență, conform Organzației Mondiale a Sănătății (OMS). Printre alte forme de demențe majore sunt incluse demența vasculară, demența cu corpi Lewy, precum și un grup de boli care contribuie la demența frontotemporală.

 

În anul 2015, datele OMS au arătat că demența a afectat 47 de milioane de oameni din întreaga lume, adică aproximativ 5% din populația în vârstă din lume. OMS estimează că aceste cazuri de boală Alzheimer vor ajunge până la 75 de milioane în anul 2030 și până la 132 milioane de persoane până în anul 2050.

 

De asemenea, OMS estimează că la nivel global aproape 9,9 milioane de oameni dezvoltă demență în fiecare an. Acest lucru înseamnă că la fiecare trei secunde apare un caz nou de demență. OMS indică faptul că aproape 60% dintre persoanele cu demență traiesc în țările cu venituri joase sau medii – dar și că multe cazuri noi (peste 71%) sunt de așteptat să apară în aceste țări.

 

Vârsta este cel mai important factor de risc pentru a dezvolta demență. Cu toate acestea însă, afecțiunea nu este o consecință naturală sau inevitabilă a îmbătrânirii și nici nu afectează în mod exclusiv persoanele în vârstă. De altfel, potrivit OMS, până la 9% din persoanele înainte de vârsta de 65 de ani au simptome de debut al demenței.  

SănătateaTV.ro