Astăzi se marchează Ziua mondială de luptă împotriva bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), o afecțiune care ucide anual aproximativ trei milioane de oameni, potrivit estimărilor.

Tema de anul acesta, ”Împreună pentru a opri BPOC”, se concentrează pe ideea de unire a eforturilor pentru a lupta împotriva bolii, pentru a îmbunătăți standardele de sănătate pentru pacienții cu BPOC și de a educa populația prin conferințe, seminarii, precum și programe de prevenire, diagnosticare și control al afecțiunii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, BPOC va deveni a treia cea mai importantă cauză de decese în lume, în 2030.

 

BPOC în România

 

8,3% este prevalența bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) în România, în creștere față de 2012, când era de 8,1% Asta arată cel mai recent studiu realizat de Societatatea Română de Pneumologie. Studiul a fost realizat în două etape. În prima dintre acestea,  8.000 de români cu vârsta de peste 40 de ani au răspuns la un chestionar amplu privind starea de sănătate.  În cea de-a doua etapă, 700 dintre respondenți au făcut și o spirometrie.

 

Ziua mondială de luptă împotriva BPOC

 

În 2002 a fost marcată pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva BPOC. În fiecare an, aproximativ 50 de țări din lume își unesc forțele pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni.

 

BPOC, boala cu mai multe fețe

 

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este denumită și boala cu mai multe fețe, din cauza faptului că poate ataca întregul organism. BPOC face dificilă respirația și chiar afectează îndeplinirea sarcinilor obișnuite. Pentru că simptomele BPOC se dezvoltă încet,  mulți pacienți merg la medic abia atunci când starea lor este relativ gravă.

 

Cauzele BPOC

 

În zonele geografice cu un nivel de trai mediu sau ridicat, fumatul reprezintă factorul major de risc în apariția bolii pulmonare obstructive cronice. În țările slab dezvoltate expunerea la surse de poluare în interiorul încăperilor, provenite din folosirea combustibilului din biomasă, pentru gătit sau încălzire, determină apariția boli pulmonare obstructive cronice, în rândul populației, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Aceeași sursă specifică și că aproximativ 3 miliarde de persoane din întreaga lume folosesc combustibil din biomasă și cărbune ca sursă principală de energie pentru gătit, încălzire și alte activități casnice. În comunitățile respective, poluarea în interiorul locuințelor este responsabilă pentru un număr mai mare de cazuri de BPOC decât fumatul sau poluarea aerului din exterior. Folosirea acestor tipuri de combustibili pentru gătit explică de ce prevalența bolii pulmonare obstructive cronice este ridicată în rândul femeilor nefumătoare din Asia, Orientul Mijlociu și Africa, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea, poluarea externă este unul dintre factorii importanți de risc în BPOC.

 

Simptomele BPOC

 

Printre cele mai comune simptome ale BPOC se numără:

-       Dispnee cronică și progresivă

-       Tuse

-       Producția de spută

-       Wheezing

-       Oboseală

-       Scădere în greutate

-       Depresie

-       Anxietate

 

Prevenția BPOC

 

-       Evitați fumatul activ și pasiv

-       Evitați sau reduceți expunerea la poluare în case sau afară

-       Reduceți expunerea la praf și substanței chimice toxice

-       Tratați cu rigurozitate bolile cronice pulmonare

-       Alegeți o dietă sănătoasă, bogată în vitamine și antioxidanți

-       Evitați expunerea la vapori, artificii, pocnitori

-       Atunci când calitatea aerului este scăzută, din cauza poluării, persoanele care suferă de BPOC sunt sfătuite să rămână în interior

 

Cum se pune diagnosticul de BPOC?

 

Boala trebuie suspectată la toți fumătorii care acuză dispnee la eforturi moderate, potrivit site-ului Societății Române de Pneumologie. Pentru un diagnostic corect, ca și pentru evaluarea severității și a evoluției în timp, este indispensabilă spirometria (măsurarea capacității respiratorii). Pacientului i se cere să expire în aparat cât de profund și de puternic poate. Spirometria evidențiază un sindrom obstructiv bronșic, cu reducerea unui parametru numit VEMS.

Severitatea bolii se apreciază în funcție de reducerea VEMS. De cele mai multe ori, pacienții ajung la medic când VEMS ajunge deja în jur de 50% din normal.

BPOC nu se vindecă, dar tratamentul adecvat poate ameliora simptomele, îmbunătăți calitatea vieții și reduce riscul de deces.

Ultimul update: 20 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro