Cancerul ovarian este diagnosticat anual la 295.000 de femei la nivel global şi 184.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de această maladie, potrivit cifrelor oferite de World Ovarian Cancer Coalition, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Statisticile arată că femeile cu acest tip de cancer au cea mai mică rată de supravieţuire. Până în 2035, se estimează o creştere de 55% a cazurilor de cancer ovarian şi o creştere de 70% a deceselor provocate de acesta, potrivit site-ului dedicat acestei zile, ovariancancerday.org.

 

Diagnostic tardivÎn medie, diagnosticul de cancer ovarian îi este pus unei paciente la 32,5 săptămâni de la primele simptome. Primele 10 sau 11 săptămâni o reprezintă perioada în care femeia refuză să meargă la medic. Astfel, majoritatea femeilor, în momentul diagnosticării, se află într-o fază avansată, ceea ce face mai dificilă aplicarea tratamentului. Întârzierea în diagnosticarea cancerului ovarian este datorată şi faptului că nu există un test de depistare precoce, iar simptomele sunt adesea confundate cu simptomele altor boli mai puţin severe.

Ratele de supravieţuire a femeilor cu cancer ovarian se reduce la jumătate faţă de femeile cu cancer mamar a căror rată de supravieţuire la nivel mondial variază de la 80% la 90%.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.

La nivel mondial cancerul ovarian este cel de-al optulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei şi ocupă locul 18 ca cel mai frecvent tip de cancer în ansamblu. În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei. Țara noastră se află pe locul 20 în clasamentul statelor cu cele mai mari rate de cancer ovarian, în 2018. Astfel, rata de creștere a fost de 10,4%, potrivit World Cancer Research Fund.

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului OvarianÎn 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din întreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit într-o conferinţă internaţională axată pe un schimb de experienţe în lupta lor împotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul acestei întruniri, adoptată de către toţi participanţii şi devenită zi internaţională în anul 2013. Se marchează anual pe 8 mai.

Prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la această boală, şi mai ales asupra simptomelor care pot fi confundate cu manifestările altor boli, în special a celor gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat, crescând mult şansa de supravieţuire.

De când a început marcarea Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian, numărul manifestărilor a înregistrat o creştere continuă. În 2018, campania mondială de informare privind cancerul ovarian s-a desfăşurat în 50 de ţări şi 45 de limbi diferite, numărul persoanelor participante fiind estimat la 420.000.

 

Simptomele cancerului ovarian

 

Cele mai comune simptome ale cancerului ovarian sunt balonarea persistentă și creșterea în volum a abdomenului, senzația de sațietate instalată rapid, dureri în zona pelviană sau abdominală, dar și simptome urinare, precum modificarea frecvenței.

Ocazional, pacientele se confruntă cu modificări ale tranzitului intestinal, sângerări anormale, senzație de extenuare sau pierderi în greutate inexplicabile.

 

Factori de risc

 

Vârsta este considerată unul dintre factorii de risc pentru cancerul ovarian. Astfel, această maladie este mai comună în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani. În plus, femeile în ale căror familii există cazuri de cancer ovarian, de sân, endometrial sau colorectal sunt mai expuse pericolului de a dezvolta această boală. Potrivit World Ovarian Cancer Coalition, alți factori de risc sunt mutațiile genetice, terapiile de substituție hormonală, dacă o femeie a născut sau nu, dar și dacă a suferit de endometrioză.

Ultimul update: 8 mai 2019

SănătateaTV.ro