Cancerul ovarian este diagnosticat anual la 295.000 de femei la nivel global şi 184.000 de decese sunt cauzate in fiecare an de aceasta maladie, potrivit cifrelor oferite de World Ovarian Cancer Coalition, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian.

Statisticile arata ca femeile cu acest tip de cancer au cea mai mica rata de supravieţuire. Pana in 2035, se estimeaza o creştere de 55% a cazurilor de cancer ovarian şi o creştere de 70% a deceselor provocate de acesta, potrivit site-ului dedicat acestei zile, ovariancancerday.org.

 

Diagnostic tardivin medie, diagnosticul de cancer ovarian ii este pus unei paciente la 32,5 saptamani de la primele simptome. Primele 10 sau 11 saptamani o reprezinta perioada in care femeia refuza sa mearga la medic. Astfel, majoritatea femeilor, in momentul diagnosticarii, se afla intr-o faza avansata, ceea ce face mai dificila aplicarea tratamentului. intarzierea in diagnosticarea cancerului ovarian este datorata şi faptului ca nu exista un test de depistare precoce, iar simptomele sunt adesea confundate cu simptomele altor boli mai puţin severe.

Ratele de supravieţuire a femeilor cu cancer ovarian se reduce la jumatate faţa de femeile cu cancer mamar a caror rata de supravieţuire la nivel mondial variaza de la 80% la 90%.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania s-a alaturat asociaţiilor de pacienţi din intreaga lume, marcand, pentru prima data in ţara noastra, Ziua internaţionala de lupta impotriva cancerului ovarian in 2013.

La nivel mondial cancerul ovarian este cel de-al optulea tip de cancer cel mai frecvent intalnit la femei şi ocupa locul 18 ca cel mai frecvent tip de cancer in ansamblu. in Romania, cancerul ovarian reprezinta cea de-a cincea forma de cancer ca frecvenţa la femei. Țara noastra se afla pe locul 20 in clasamentul statelor cu cele mai mari rate de cancer ovarian, in 2018. Astfel, rata de crestere a fost de 10,4%, potrivit World Cancer Research Fund.

 

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului Ovarianin 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din intreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit intr-o conferinţa internaţionala axata pe un schimb de experienţe in lupta lor impotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcarii Zilei internaţionale de lupta impotriva cancerului ovarian a fost prezentata in cadrul acestei intruniri, adoptata de catre toţi participanţii şi devenita zi internaţionala in anul 2013. Se marcheaza anual pe 8 mai.

Prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmareşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la aceasta boala, şi mai ales asupra simptomelor care pot fi confundate cu manifestarile altor boli, in special a celor gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor sa primeasca un diagnostic timpuriu, in stadiul cand boala este mult mai uşor de tratat, crescand mult şansa de supravieţuire.

De cand a inceput marcarea Zilei internaţionale de lupta impotriva cancerului ovarian, numarul manifestarilor a inregistrat o creştere continua. in 2018, campania mondiala de informare privind cancerul ovarian s-a desfaşurat in 50 de ţari şi 45 de limbi diferite, numarul persoanelor participante fiind estimat la 420.000.

 

Simptomele cancerului ovarian

 

Cele mai comune simptome ale cancerului ovarian sunt balonarea persistenta si cresterea in volum a abdomenului, senzația de sațietate instalata rapid, dureri in zona pelviana sau abdominala, dar si simptome urinare, precum modificarea frecvenței.

Ocazional, pacientele se confrunta cu modificari ale tranzitului intestinal, sangerari anormale, senzație de extenuare sau pierderi in greutate inexplicabile.

 

Factori de risc

 

Varsta este considerata unul dintre factorii de risc pentru cancerul ovarian. Astfel, aceasta maladie este mai comuna in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani. in plus, femeile in ale caror familii exista cazuri de cancer ovarian, de san, endometrial sau colorectal sunt mai expuse pericolului de a dezvolta aceasta boala. Potrivit World Ovarian Cancer Coalition, alți factori de risc sunt mutațiile genetice, terapiile de substituție hormonala, daca o femeie a nascut sau nu, dar si daca a suferit de endometrioza.