România trebuie să facă eforturi  să nu mai aibă epidemie de rujeolă, a spus Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Prezentă la București la seminarul „Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele”, organizat de Administrația Prezidențială, aceasta a declarat că este nevoie de crearea unui cadru legislativ în România şi de implementarea unor politici de combatere a epidemiei de rujeolă din ţara noastră.

„În 2016, OMS a arătat că 23.000 de decese pot fi atribuite poluării aerului. Promovarea strategiilor şi soluţiilor în acest domeniu e un lucru esenţial, de exemplu ciclismul, mersul pe jos, dezvoltarea politicilor ecologice. Un alt domeniu este reprezentat de creşterea efortului pentru imunizare. Am lucrat cu parteneri importanţi din România pentru a avea un proiect de lege care să se concentreze pe aspectele importante. Sper ca această lege să fie adoptată. În 2017 România a avut epidemie de rujeolă. 30% din decese s-au înregistrat în România, aşa că trebuie să ne asigurăm că România nu mai trebuie să aibă astfel de epidemii. Vreau să evidenţiez importanţa unui cadru legislativ. Vreau să o felicit pe ministrul Sănătăţii pentru schimbarea legislaţiei privind licitaţiile care să permită României să poată contribui la reducerea tuberculozei rezistente la medicamente", a spus dr. Zsuzsanna Jakab.

Director regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a felicitat România că se află printre cele 13 țări care au  transpus directiva europeană cu privire la fumat.

„Speranţa de viaţă a crescut, dar în România această este în urmă, aşa că există o scădere a mortalităţii premature din cauza bolilor netransmisibile. Am putea să reducem cu o treime până în 2030 bolile transmisibile, bolile de inimă, cardiopatia. Toată lumea trebuie să îşi unească forţele pentru a reduce decesele din cauza bolilor netransmibile. Bolile cardiovasculare ucid 17 milioane de oameni în fiecare an. Mă bucur să văd că vă aflaţi printre ţările care au politici privind fumatul şi aţi transpus directiva UE. Există şi presiune din partea industriei de tutun, dar şi parteneriatul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii împotriva fumatului. Vă încurajez să consolidaţi politicele pe care le aveţi împotriva fumatului", a declarat, joi, dr. Zsuzsanna Jakab.

SănătateaTV.ro